knäled behandling

Knäsmärta är en av de vanligaste klagomålen som ortopediska läkare möter , särskilt i fråga om de äldre eller de extremt aktiva . I vissa fall , där knäleden har degenererat till den punkt där benet är skrapning på ben och det finns ingen befrielse från andra medicinska eller icke- medicinsk alternativ kommer då knäledsplastik diskuteras . Även ett stort och komplicerat arbete, som är knäledsplastik faktiskt ganska vanligt nu , och i de flesta fall har ett utmärkt resultat

Betydelse

Betydelsen av knäledsplastik behandling är att det tar ett gemensamt , som har urartat till den punkt som orsakar fruktansvärda smärtor i vardagliga verksamhet , och ersätter den sjuka material med man-gjorda komponenter . De proteser är gjorda för att passa individuella människokroppen med hjälp av MRI bildspråk och röntgen, och kommer att utformas och införas för att ersätta den felaktiga skarven. Knäet är den största och mest komplexa leden i kroppen , och när det misslyckas , eller är sjuka till en punkt där det är icke-funktionella, vardagliga aktiviteter såsom gå i trappor , gående och stående påverkas . Den livskvaliteten för en patient som har gravt knäledsartros kan betydligt bättre med knäledsplastik .

Typer

Det finns flera typer av behandlingar knäled , och vilken typ sker kommer att variera från patient till patient. Den vanligaste är en standard total knäledsplastik . Det är där med 6 10 tums snitt görs från strax ovanför knäet till strax under knäet , och det gemensamma exponeras för kirurgen . Den övre delen av underbenet ben ( tibia ) och botten av låret (femur ) är avskurna , och knäskålen ( patella ) tas bort . En protes knät är dem placeras i den gemensamma och cementerade , hamrade och satte på plats . Såret är stängd och rehab börjar på att vakna . En nyare metod är minimalinvasiv knäledsplastik . Samma process är klar , men kirurgen gör ett mindre ingrepp och förlitar sig mer på kameror och annan teknik för att hjälpa honom utföra operationen. En tredje typ , sällsyntare än de andra , är partiell knäledsplastik . Det är där endast den del av knäet som är sjuka tas bort och ersättas .

Fördelar

Fördelarna med knäledsplastik är att återställa livskvaliteten . I de flesta fall där knäledsplastik behövs , har patienten lidit under en viss tid , ofta år , och har haft olidlig smärta även under normal dag till dag aktiviteter . I många fall har de inte ens inser hur ont de hade på tills de får sin nya knä , sedan gå på den. Vanligtvis är reaktionen chock och förvåning att det inte finns någon smärta . Även knäledsproteser inte helt kan ta över platsen för den naturliga knä , bara förmågan att fungera på en normal nivå utan smärta är en stor förbättring för de flesta patienter knäledsplastik .

Tidsplan

Många patienter undrar om återvinning och rehab processen för en total knäledsplastik behandling , och detta är definitivt något som bör ses över i detalj med kirurgen . Rehab är tuff , smärtsam och lång . Men resultaten är oftast häpnadsväckande. Även om inga två patienter är identiska , kan man säga att den vanliga tidsåtgången innan en knäplastik patient är upp och tillbaka till normal aktivitet är ca 6 månader . Vissa kan ta längre tid , några kortare . Men med bra sjukgymnastik , beslutsamhet och vilja att göra en fullständig återhämtning-rehab kommer inte bara att göra knät starkare, men ge patienten en känsla av prestation och tillfredsställelse också.

Överväganden

Innan du har knäledsplastik , bör alla andra alternativ har uttömts . I fråga om skada , kan detta eller inte får ett val . Men i fallet med artros bör knäprotes inte vara det första valet . Gå ner i vikt , sjukgymnastik , äta bättre och ta emot behandlingar som kortison eller hyaluronsyra injektioner bör alla försökte först innan du samtycker till att ha knäet ersättas . Tänk , de flesta människor kan inte ha sina knä ersatt mer än två gånger under en livstid , och när du operera ett knä , den har en tendens att behöva mer operationer . Så väga dina alternativ med din läkare och fatta ett välgrundat beslut .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.