behandling efter livmodercancer & hysterektomi

Livmodercancer är cancer som drabbar kvinnor och finns i könsorgan av livmodern . Hysterektomier är vanliga behandlingar för denna cancer som innebär att ta bort några eller alla av de reproduktiva organen . Efter operation ytterligare behandlingar behövs för att säkerställa att cancern inte sprider sig i kroppen

livmodercancer

Enligt American Cancer Samhället är livmodercancer den högst rankade typ av cancer som drabbar den kvinnliga menstruationscykeln . American Cancer Society rapporterar också att år 2009 fanns det mer än 42. 000 nya rapporterade fall av livmodercancer enbart i USA . De noterar också att de flesta fall är fast i ett tidigt stadium och kan behandlas .

hysterektomi

Enligt cancerfacts. com , finns det två typer av hysterektomier används för att behandla livmodercancer . Under en normal hysterektomi livmodern tas bort genom slidan . I en onormal hysterektomi , som närmar genom bukväggen , alla de reproduktiva organen tas bort.

Strålbehandling

Strålbehandling används efter en hysterektomi för att rikta eventuella kvarvarande cancerceller . Målet med behandlingen , som använder höga doser av strålning , är att stoppa cancern sprider sig till andra delar av kroppen genom att undergräva cellernas förmåga att växa och föröka sig . Även används främst för patienter med återkommande cancer är behandlingen ibland också tillämpas i fall av tidigt cancer där cancerceller är för svåra att nå med kirurgi .

Cytostatika

Cytostatika är en annan efter operationen behandling för uterin cancer . Den används ofta i kombination med strålbehandling och har många biverkningar . Behandlingen används för att döda snabbt delande celler , helst döda cancer , men det finns ingen skillnad mellan bra och dåliga celler . Cytostatika dödar alla celler i målområdet , bland annat hårsäckar och de vita blodkropparna i immunförsvaret .

hormonterapi

hormonbehandlingar används för att behandla biverkningar av att förlora könsorganen under en hysterektomi . De bidrar till att ersätta de hormoner kroppen är inte längre göra och lindra symtom såsom värmevallningar och humörsvängningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.