diet för patienter hep C

Hepatit C är en virusinfektion i levern som kan i slutändan leda till skrumplever eller levercancer. Även om infektionen kan åtföljas av få, om några, symptom för år, kan den orsaka betydande skador. En frisk, väl avrundad kost rekommenderas för alla, men det är dubbelt viktig för människor med hepatit C. Och för dem med särskilda komplikationer från eller genomgår behandling för infektion, kan specialkost vara nödvändigt

Basic kostråd

Om du eller någon närstående har hepatit C, det finns vissa grundläggande kostråd som du måste följa för att hålla tillståndet från att bli värre. Sluta dricka alkoholhaltiga drycker som dessa tar en tung belastning på levern och kan förvärra ditt tillstånd, enligt LiverDisease. com. Du bör även begränsa ditt intag av järn-rika livsmedel eftersom de flesta patienter med hepatit C har svårt att utsöndra detta mineral.

För att undvika en komplikation vid hepatit C känd som alkoholfri steatohepatitis (NASH), begränsa din konsumtion av fet mat. NASH förvärrar prognosen för hepatit C-patienter. Om inte din hepatit C redan har lett till cirros, försöker äta 0,8 gram protein för varje 2. 2 pounds av kroppsvikt. Detta betyder att du bör ta i ungefär 55 gram protein per dag om du väger 150 pounds, eller 66 gram om du väger 180 pounds. Begränsa dagliga natriumintag att undvika en ackumulering av vätska, vilket begränsar daglig konsumtion till mellan 500 och 1000 mg om cirros har utvecklats.

Justeringar för interferonbehandling

Om din hepatit C behandlas med interferon, kan du uppleva en minskad aptit och andra biverkningar. Det amerikanska Department of Veterans Affairs (VA) hemsida erbjuder några kost tips som hjälper dig motverka aptitlöshet och undernäring som kan uppstå: ta en promenad innan måltid för att stimulera aptiten, äter fyra eller fem mindre måltider i stället för två eller tre större varje dag, inkludera din favoritmat i måltider, och ersätta välbalanserad hemlagad frukt shakes eller näringsmässiga tillskott för en eller flera måltider dagligen.

VA tyder också på att du experimentera med olika mat texturer för att göra måltider mer intressant; hålla nyttiga snacks, såsom ost och hårdkokta ägg, händig, bunkra upp på en enda portion frysta rätter som kan vara beredd snabbt, och undvika att dricka vätskor med måltider, eftersom dessa kan fylla upp dig för snabbt

Livsmedel ska undvikas

Det finns vissa livsmedel man bör undvika eller begränsa om du har hepatit C. Dessa omfattar drycker med hög koffeinhalt. innehåll, kranvatten, skräpmat, bakverk gjort med vitt mjöl, juice, konstgjorda sötningsmedel och förädlade livsmedel. Begränsa ditt dagliga intag av kött, eftersom de är svåra att smälta och kan innehålla oönskade kemiska ämnen som djuren utfodrats. Dessutom minimera ditt intag av mejeriprodukter eftersom de är svåra att smälta, även om yoghurt med minimal sockerhalt är acceptabel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.