havre & sköldkörtelproblem

Sköldkörteln, en fjäril-formade endokrina körtel på framsidan av halsen nära luftstrupen, reglerar hormoner, ämnesomsättning och protein produktion. Tyroxin (förkortat T3) och trijodtyronin (T4), hormoner som utsöndras av sköldkörteln, resa till andra delar av kroppen. När sköldkörteln inte fungerar, kan förändringar i kosten påskynda sin återgång till en balanserad produktion. Havre, länge ansedd som en av naturens mest hälsosamma livsmedel, är bra för sköldkörteln i många fall

Hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion)

hypotyreos, eller en låg sköldkörtelfunktion, uppstår när sköldkörteln slutar utsöndrar den nödvändiga mängd hormoner. Många av de symptom som orsakas av hypotyreos kan initialt feldiagnosticeras som många andra villkor, eller helt enkelt blir äldre. Viktökning, trötthet, hes röst och muskelvärk är bara några symtom på en låg sköldkörtelfunktion. Läkare ordinera ofta syntetiskt hormon piller för att motverka brist på naturliga hormonet produktionen. Men grön havre (Avena sativa) lugnar tillfälligt nerver och depression i samband med en låg sköldkörtelfunktion. Alla typer av havre är bra för hypothyroidism. Variations omfatta tonika som säljs i hälsokostbutiker, oatstraw te gjort av omogna havre, eller är färdigförpackade stänger havre eller spannmål. Och, naturligtvis, varm gröt.

Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel)

När sköldkörteln producerar för mycket hormoner, hypertyreos, eller överaktiv sköldkörtel, orsakar snabb viktminskning, darrningar, andnöd och en oförmåga att tåla värme. Radioaktivt jod kan användas för att döda överaktiv sköldkörtel celler. Svåra fall kräver avlägsnande av hela eller delar av sköldkörteln. Undvik havre och kompletterar havre vid behandling av hypertyreos, tillsammans med socker, mjölkprodukter, vete och pinjenötter. Istället äter sköldkörtelrubbande livsmedel, som gröna bladgrönsaker, som minskar förekomsten av hormonproducerande jod i kroppen.

Thyroid Underhåll

När sköldkörteln fungerar normalt, TSH (thyroid-stimulerande hormon), reglerar vilka T3 och T4 produktion, tester i det sedvanliga intervallet mellan 0. 4 till 5,0. Om T3 och T4 poäng är också normalt, och du behåller samma vikt under lång tid, har du en hälsosam sköldkörtel. En väl balanserad kost, inklusive en måttlig mängd havre-t. ex. de som finns i frukostflingor och havregryn -. Kommer att hålla din sköldkörtel fungerar utan problem

Related Disorders

En mag sjukdom som kallas Glutenintolerans stör upptagningen av näringsämnen i maten och skadar tunntarmen. Det är nära knuten till autoimmun sköldkörtelsjukdom. Personer med celiaki lider av glutenintolerans och bör undvika vete, korn och råg, men kan konsumera ren havre i begränsad omfattning om de inte innehåller några spår av vetegluten. Patienter med andra sjukdomar relaterade till autoimmun sköldkörtelsjukdom som Grave's sjukdom eller Hashimotos sjukdom även bör konsumera havre renare av vetegluten.

Andra hälsofördelar

Havre är en av de bästa livsmedel för din allround hälsa. Förutom att motverka hypotyreos, havre ger fibrer, minska kolesterol och högt blodtryck och hålla ditt hjärta stark. Havre minskar också risken för typ 2-diabetes och vissa cancerformer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.