septisk chock som orsakas av kirurgi

Medan den medicinska vetenskapen har minskat avsevärt den risk som kirurgiska ingrepp, det finns fortfarande några hotande möjligheter som kunde underminera en annars felfri operation. En av de mer dödliga former av kirurgisk komplikation är septisk chock, ett tillstånd som plötsligt kan utvecklas, minska patientens genomsnittliga chanser att överleva till bara 50 procent

septisk chock

Enligt Mayo Clinic, är septisk chock ett tillstånd som kännetecknas av en plötslig minskning av blodtrycket som utvecklar från immunsystemets överreaktion på en infektion . Närmare bestämt utvecklar septisk chock genom utsläpp av endotoxiner från invaderande bakterier i kroppen, utlöser symtomen.

Symtom

septisk chock bär med sig en mängd symptom, såsom snabb puls och en plötslig och snabb nedgång av blodtrycket. Det finns två huvudsakliga typer av septisk chock, känd som varm och kall, med kall "är vanligare. I varma septisk chock, patienten kommer att uppvisa en bounding puls tillsammans med varma missfärgade, extremiteter. Vid kall septisk chock, patientens extremiteter kommer vara klibbig medan hans kärntemperatur (rektal temperatur) kommer att vara hög.

Överväganden

Survival från septisk chock är alltid en osäker affär, men prognosen är bättre om patienten är relativt ung (mitten till slutet av 20-talet) och har en ganska ren sjukdomshistoria. Prognosen avböjer där patienten är ovanligt ung eller gammal, redan lider av en eller flera sjukdomar, eller om patienten har implantat i kroppen.

Behandlingar

Behandling av någon som lider av kirurgi-inducerad septisk chock består av att ge patienten tillräckligt med vätska och syre. Läkemedel såsom dopamin och klorpromazin kan hjälpa lindra symtom. Tid är det väsentliga, och omedelbar behandling är nyckeln till att hjälpa en individ att övervinna septisk chock från kirurgi.

Komplikationer

septisk chock kan leda till ett antal andra förhållanden som kan medverka till eller påskynda döden av patienten. Dessa inkluderar akut vänsterkammarsvikt (fel på en del av hjärtat) och lungödem (ansamling av vätska i lungorna).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.