Hur berätta om du har ett gadolinium problem

Gadolinium är den aktiva ingrediensen i olika märken av kontrast färgämnen som injiceras i patientens blodomlopp för att förbättra MR och MRA bilder. Hos en patient med normalt fungerande njurar är gadolinium utvisas från kroppen snabbt. Om patienten har en njursjukdom kan emellertid ämnet orsaka nefrogen systemisk fibros (NSF) eller nefrogen fibroserande dermopathy (NSD). NSF är en sällsynt och möjligen dödlig sjukdom som orsakar förtjockning och förhårdnad i huden. Det kan visas inom några dagar eller upp till 18 månader efter att en patient har injicerats med gadolinium. Vid sen 202C Det finns ingen behandling för denna sjukdom. Det finns flera identifierbara faktorer som innebär en gadolinium problem

Instruktioner


1
Kontrollera om. . du har njursjukdom. Gadolinium problem uppstår endast till patienter med nedsatt njurfunktion. Om dina njurar är friska, är du inte löper risk att utveckla NSF efter att ha genomgått en MR eller MRA.
2.
Kontrollera om en allergisk reaktion. Reaktionen kan variera från mild till svår och kan manifestera sig som hudutslag, klåda, nässelutslag eller svullnad.
3.
Övervaka din svettning. Överdriven svettning kan också vara ett tecken på att du har ett gadolinium problem.
4.
Var uppmärksam på din hud. Om du märker röda eller mörka fläckar på huden eller om det känns svårt och /eller snäv, kan det vara ett tecken på att du påverkas av gadolinium.
5.
Titta på din ögon i spegeln. Gul, upp fläckar på dina ögonvitor är ett annat sätt att NSF är manifesteras.
6.
Kontrollera dina ben och muskler. Om du känner stelhet i lederna och har problem med att flytta, svaghet eller djup smärta i höften ben eller revben, dessa är röda flaggor för gadolinium förgiftning.

tips och varningar


 • Om du upplever något av ovanstående symptom efter att ha haft en MRI, kontakta en läkare.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.