Skillnaden mellan hög och låg sköldkörtel

Sköldkörteln är en körtel på framsidan av halsen som producerar hormoner som fungerar med din hypothalamus och hypofysen. En sköldkörteln obalans kan orsaka förändringar i vikt, kroppstemperatur, stämningsläge, hjärtfrekvens, hunger, törst och hår tjocklek

Funktion

din sköldkörtel producerar ett hormon som kallas tyroxin eller T4, som är kopplad till sköldkörtel hormon eller TSH, som frigörs av din hypofysen. De flesta av T4 omvandlas till trijodtyronin, eller T3. Både T4 och T3 bifoga till proteiner och reglera ett antal av kroppens funktioner, bland annat ämnesomsättning, puls, kroppstemperatur, humör och hårväxt.

Hypotyreos

hypotyreos, eller låg sköldkörtel, är när din sköldkörtel inte producerar tillräckligt med TSH, T4 och /eller T3. Symtom på hypotyreoidism är trötthet, viktökning, muskelkramper, depression, håravfall och torr hud.

Hypertyreos

Hypertyreos, eller hög sköldkörtel, är när sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Allmänna symptom inkluderar viktnedgång, snabb puls, skakningar, ökad törst och ökad svettning. Du kan också uppleva håravfall, högt blodtryck och ögonirritation.

Riskfaktorer

En av åtta kvinnor i USA kommer att utveckla en bristande sköldkörtelfunktion. Kvinnor äldre än 40 borde ha sin sköldkörtel testas. En familj historia av sköldkörtelsjukdom gör också en person mer mottaglig för Sköldkörtelrubbningar.

Behandlingar

Den behandling för hypotyreos är sköldkörtelhormon ersättning. Din läkare vanligtvis kommer att ordinera medicin som ersätter hormonet du saknar. Vanliga mediciner för hypotyreos har levotyroxin, liotyronin och Thyrolar. Hypertyreos kan behandlas med radioaktivt jod-behandling eller anti-thyroid läkemedel. Två vanliga läkemedel för hypertyreos är Propylthiouracil och methimazole.

Kända Ties

Boris Jeltsin och Napoleon Bonaparte var behäftade med hypotyreos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.