myelodysplastiskt syndrom med refraktär anemi

Myelodysplastiskt syndrom (MDS) är en grupp av tillstånd som orsakas av skadade blodkroppar inuti benmärgen. Det orsakar minskat antal blodkroppar. I början av myelodysplastiskt syndrom kommer du förmodligen inte ha några symtom. När symtomen börjar visas de kommer att omfatta trötthet, återkommande infektioner, andfåddhet, ovanlig blekhet orsakad av anemi och blåmärken eller blödning. Du kan också utveckla petekier, som är lokalisera-stora röda pricken under huden. American Cancer Society rapporterar att med en tredjedel av MDS patienter sjukdomen kommer att utvecklas till akut myeloisk leukemi, vilket är cancer i benmärgsceller. Det finns åtta kategorier av myelodysplastiskt syndrom, varav fyra inkluderar refraktär anemi

refraktär anemi

Myelodysplastiskt syndrom med refraktär anemi (RA) är en kategori av MDS, där du har lågt antal röda blodkroppar och en normal antal vita blodkroppar och trombocyter. Du kommer att ha dysplasi, vilket är när den tidiga celler som blivit röda blodkroppar ser onormalt i benmärgen. Så mycket som 10 procent av MDS patienter har denna form av sjukdomen. Det fortskrider sällan till akut myeloisk leukemi.

Ringed Sideroblasts

Med refraktär anemi med ringmärkt sideroblasts (RAR) tidigt röda blodkroppar i benmärgen kommer att innehålla järnfyndigheter som bildar en cirkel. Den kategori av MDS är mycket lik refraktär anemi. Tio till 15 procent av MDS patienter har refraktär anemi med vikare sideroblasts och kan leva med det villkor för en mycket lång tid. RARs fortskrider sällan till akut myeloisk leukemi.

blaster typ 1

refraktär anemi med ökad blaster-1 (RAEB-1) är en typ av myelodysplastiskt syndrom där blaster, som är mycket tidiga celler, ökar men är fortfarande under 10 procent. Med RAEB-1 någon typ av celler kan vara lågt i blod och kommer att se onormala i benmärgen. Villkoret framsteg till akut myeloisk leukemi i 25 procent av fallen och patienter med RAEB-1 vanligtvis dör inom två år.

Blaster Typ 2

refraktär anemi med ökad blaster-2 (RAEB-2) liknar typ 1 genom att någon typ av celler kan vara lågt i blod och kommer att se onormala i benmärg, och det har mer blaster. Tio till 20 procent av benmärgsceller kommer att blaster i RAEB-2. Villkoret fortskrider till akut myeloisk leukemi i ungefär hälften av myelodysplastiskt syndrom fall.

Överväganden

Risker för att utveckla MDS omfattar är unga män, äldre än 60, som har behandlats med kemoterapi eller strålning, exponering för tungmetaller som kvicksilver och kemikalier som de i bekämpningsmedel. Komplikationer av MDS är anemi, återkommande infektioner, ökad risk för cancer och ostoppbar blödning. Det finns inget botemedel för myelodysplastiskt syndrom. Behandlingen inkluderar blodtransfusioner för att ersätta blodkroppar eller blodplättar, läkemedel som ökar eller stimulera blodkroppar och hämma immunsystemet, och benmärg stamcellstransplantation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.