Vad är biopsier testas för under en koloskopi?

Enligt American Cancer Society, är tjocktarmscancer den tredje vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor i USA. Symtom på tjocktarmscancer är de samma som symtom på andra sjukdomar. För att fastställa orsaken till dessa symptom, biopsi en koloskopi och kan göras. Dessa diagnostiska tester kommer att hjälpa läkaren avgöra vilka behandlingar som kan behövas. Biopsier testas för att fastställa vilken sjukdom som kan orsaka dina symptom

Koloskopi

En koloskopi kan din läkare för att se inuti tjocktarmen och ändtarmen. Detta test kan din läkare upptäcka inflammerad vävnad, sår eller ovanliga utväxter som kan vara början till cancer. En koloskopi är som används för att diagnos orsaken till förändringar i din tarmrörelser, buksmärta, blödning eller oförklarlig viktminskning. En koloskopi är ett öppenvården förfarandet, och återhämtningen är i regel snabb.

Biopsi

Under koloskopi kan läkaren besluta att ta bort ett litet urval av vävnad för testning. Detta avlägsnande av vävnad kallas en biopsi. Vävnad avlägsnas kan ses i ett mikroskop och testade för några tecken på sjukdom. Testa vävnad bort under en biopsi kommer att berätta för din läkare vad sjukdom kan orsaka dina symtom.

Cancer

Tissue bort under en biopsi kan avslöja cancerceller. Denna vävnad kan härröra från onormal tillväxt som polyper och tumörer eller från inflammerad vävnad foder. Tidig upptäckt av kolorektal cancer hjälper till att förbättra dina chanser på återhämtning. Cancerceller bildas när normala celler mutera och växa okontrollerat. En biopsi kan hjälpa till att upptäcka cancerceller innan de har vuxit till tumörer och skapat blockeringar i kolon.

Polyper

Polyper är utväxter som sticker ut från slemhinnan i tjocktarmen eller ändtarmen. Polyper kan vara början till cancer. Polyper är förcancerutväxter som kan öka din risk att utveckla cancer. Under en koloskopi kommer läkaren att ta bort polyper hittas. Ta bort polyper kan förhindra din från att utveckla cancer.

Bölder

När vävnaden blir infekterad kroppens immunförsvar slår tillbaka genom att skicka vita blodkroppar för att det smittade området. Som din vita blodkroppar ansamlas i området pus börjar bildas. En ansamling av vätska, levande och döda vita blodkroppar, död vävnad och bakterier kan bilda. Detta abscess kan orsaka smärta, ändringar i din avföring och blödning. Infekterad vävnad bort under en biopsi kan provas för att fastställa vad som orsakar abscess. De flesta abscesser behandlas med antibiotika för att stoppa infektionen.

kroniska sjukdomar Din biopsi kan även provas för kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag-tarmkanalen. Hirschsprungs sjukdom är den kroniska blockering i tjocktarmen till följd av olämpliga muskelrörelser. Ulcerös kolit upprepade svullnad av tarmarna som leder till förtjockning av väggar med ärrvävnad. Tissue testade kan hjälpa läkaren avgöra vilka av dessa kroniska sjukdomar du har och vilka behandlingar som skulle vara bäst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.