Vad betyder idiopatisk neuropati?

Nervskada kallas för neuropati. När orsaken till skadan är okänd, kallas det idiopatisk neuropati. Detta tillstånd är lika verklig och försvagande som nervskador med en känd orsak, det bara inte kan förklaras med nuvarande medicinska tester

Symtom

idiopatisk neuropati kan orsaka domningar, stickningar och klåda i det drabbade kroppsytan, eller leda till en förlust av muskelkontroll och i svåra fall, påverkar funktionen av inre organ.

Komplikationer

Patienter med nedsatt muskelkontroll från nervskada förlorar ibland sin balans och faller. Patienter med nedsatt känsla av smärta kan bränna eller skära sig själva utan att veta om det.

Antalet personer som påverkas

Enligt WebMD, mellan 15 miljoner och 20 miljoner människor i USA tros ha idiopatisk neuropati. Det mest drabbar personer som är äldre än 60.

Diagnos

En neurologisk undersökning görs för att bedöma nervfunktion. Patientens historia är utvärderas för förhållanden som kan ha orsakat nervskada. Efter att alla andra möjligheter är den återstående diagnosen idiopatisk neuropati.

Behandling

Vissa typer av idiopatisk neuropati kan botas, medan andra inte kan. En neurolog kan ordinera mediciner för att behandla vissa villkor. Ofta kan fysisk behandling eller motion hjälper att reparera skadorna nerven genom att öka blodcirkulationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.