tester för binjurefunktionen

Binjurarna sitter på toppen av varje njure och är ansvariga för att utsöndra hormoner såsom adrenalin och kortikosteroider. De hjälper också stimulera produktionen av testosteron och andra hormoner. Det finns flera metoder för provning av binjurefunktionen, beroende på symtom och den potentiella orsaken till fel

DHEAS Test

Nivån på DHEAS, ett manligt könshormon, är ofta testas. Det finns i både män och kvinnor. DHEAS är producerad av det yttre lagret av binjurarna, kallad binjurebarken, och är en användbar markör för cancer, hyperplasi och tumörer på binjurarna.

Blod och urin

Blod-och urinprover kan diagnostisera eller utesluta sjukdomar såsom Cushings syndrom och Addisons sjukdom, som är två binjuren störningar som påverkar kortisolet och nivåer ACTH.

glukostester

Vissa patienter som har problem med binjurefunktionen har hypoglykemi. Insulinet-inducerad hypoglykemi test mäter hur olika körtlar reagerar på stress som glukos nivåer mäts med olika intervall.

X-Rays

röntgenstrålar kan hjälpa läkare utvärdera binjurarna massorna och tumörer. Även om detta är en billig, icke-invasiv förfarande, inte alltid upptäcka avvikelser.

CT och MR

En CT eller MRI är dyrt, men undersöker binjurarna och omgivande buken strukturer. Bilderna kommer att visa de tumörer eller utvidgning. En läkare kommer att titta på storleken på binjurarna att se om det finns risk för cancer och om binjurarna tas bort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.