apikala bullös lungsjukdom

Bullös lungsjukdom är den vanligaste formen av emfysem. Det är en sjukdom som kännetecknas av onormal och utvidgade luftspalter i lungorna, tillsammans med en försämring av alveolära vävnad, vilket egentligen är lungvävnad som gör upp väggar mellan luftblåsor. Termen "apikala" helt enkelt betyder att sjukdomen är belägen i den övre delen av lungorna

Definiera drag av bullös lungsjukdom

Hur bullös lungsjukdom skiljer sig från andra emfysem sjukdomar är att den utvidgade luftfyllda utrymmen i mellan alveolära vävnad består av små blåsor som kallas "bullae. "Varje bulla är mer än 5 mm i diameter och är fylld med vätska inne i bulla tunna membran väggar. Vad som gör dessa blåsor så farliga är att de tar upp mycket utrymme och hindrar lungorna från att extrahera och upphandlande korrekt, vilket gör det mycket svårt att andas.

Blodet behöver syre

Utan lungorna att kunna expandera ordentligt och kontrakt, lungorna inte kan ta in så mycket syre som behövs. inte bara att utgöra ett problem för våra lufttillförsel, men det skapar ett annat problem i att det inte ger blodomloppet tillräckligt med syre. Vårt blod behöver syre för att bränna näringsämnen och ge våra celler energi för att överleva.

Orsaker till bullös lungsjukdom

De flesta människor med bullös lungsjukdom är cigarettrökare. Det är ett bevisat faktum att rökning orsakar utvecklingen av blåsor och kan även orsaka andra lungsjukdomar såsom kronisk bronkit och respiratoriska bronkit-associerade interstitiell lungsjukdom. Människor som också använder marijuana är kopplade till bullös lungsjukdom. Det faktum att marijuana användare andas in och hålla i rök i lungorna mycket längre än tobak användare gör dem mer mottagliga för sjukdomen.

röka cigaretter är inte den enda orsaken till bullös lungsjukdom. Det har förekommit fall där gruvarbetare och övriga kolrelaterade arbetstagare ha drabbats av sjukdomen.

Symtom

Emphysematous bullae kan orsaka många andningsproblem, inklusive andnöd. Dessutom kan människor med denna sjukdom blir lätt trött under fysisk aktivitet eftersom kroppen inte kan ta in den normala mängden syre som den behöver.

Bullös lungsjukdom kan också leda till alla typer av infektioner, vilket är varför de flesta som behandlas med sjukdomen måste ta antibiotika.

Behandlingar

behandlingar för denna sjukdom kan variera. Kirurgi är föreskrivna för människor med emphysematous bullae, men de som har symptom på kronisk hosta kanske vill titta på inhalera terapi som ipratropiumbromid. Steroidbehandling är också en populär behandling för lungsjukdom, men är bara en utgångspunkt för andra behandlingar. Allt som allt, oavsett behandling som föreskriver, det första steget till att övervinna sjukdomen är att sluta röka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.