artären vs ven

Den mänskliga kroppen har ett komplext system av blodkärl som gör att blodet att resa i hela kroppen. Artärer och vener är två av de viktigaste delarna i detta system. Båda lika viktiga, dessa två typer av fartyg är helt olika

Artery Struktur

Artärer har tre lager: en smidig inre lagret, stark, muskulös lager, och ett tunt ytskikt. Connective fibrer i kärlväggarna möjliggöra elasticitet som behövs för artären till funktionen. Artärer är oftast större än vener.

Artery Funktion

Artärer, med undantag av lungartären, forslar blod bort från hjärtat. De tar blod som är rikt på syre till kroppen

Vein Struktur

Veins också har tre lager:. Ett tunt ytskikt, ett mellanlager och en slät inre lagret. Vener är mindre muskulösa än artärer och har mindre elasticitet.

Vein Funktion

vener, med undantag av pulmonell ven genomföra blod som har använts av kroppens vävnader, tillbaka till hjärtat. Vener transporterar blod och restprodukter till hjärtat där dessa kommer att utföras via lungorna och ges syrgas på nytt.

Skillnader

Artärer är större, mer muskulösa och mer elastiskt än ådror. De bär blod som är under press från att ha pumpats ut ur hjärtat. Vener är under mycket mindre press, så de är inte lika stark.

Flebotomi

Standard flebotomi använder vener snarare än artärer. Vener i armar, handleder och händer kan användas för blod-ritning ändamål. Arteriellt blod är ibland dras, men med specifika order från en läkare, eftersom många komplikationer kan uppstå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.