hur man beräknar medicin dos baserat på längd och vikt

När en sjuksköterska eller läkare beräknar en medicin dos baserad på en persons längd och vikt, bestämmer han först personens kroppsyta (BSA). Detta ger honom en siffra (uttryckt i kvm) som sedan multipliceras med narkotika speciellt nummer för att ge önskad medicin dos. Denna process gör det möjligt för vårdgivare att ge tillräckligt av drogen för att säkerställa att det är effektivt, men inte så mycket att personen kommer att få oönskade biverkningar. Denna nivå av dosering noggrannhet är avgörande vid administrering av potentiella läkemedel som kemoterapi droger, som är extremt giftiga i högre doser.
1.
Access en BSA miniräknare. Du hittar dessa på Internet på en webbplats som Halls MD (se Resurser avsnitt). Många vårdinrättningar har också de föredrar formel inbäddad i en BSA kalkylator på deras intranät.
2.
Identifiera formeln för BSA, som också användes i din vård inställning. Det finns flera erkända formler för att bestämma hur mycket medicin för att ge en person i en viss längd och vikt. Dessa formler inkluderar Mostellers, DuBois, Haycock, Boyd och Gehan och George. De ger lite olika resultat, men Mostellers formel blir att föredra.
3.
Bestäm patientens längd. Kroppsyta räknare kommer att acceptera denna information i inches, en kombination av feet och inches eller i centimeter. Det är bäst att skaffa en stående höjd, men inte varje patient är villig att stå upprätt.
4.
Mät individens vikt. Använd den mest exakta omfattning tillgängliga, och ange dessa uppgifter i pounds eller kilogram i BSA räknaren.
5.
Klicka på knappen beräkna. BSA Räknaren kommer automatiskt att avgöra personens BSA kvadrat meter. Exempelvis är BSA för en man som är 61 inches tall och väger 200 pounds, med hjälp av Mostellers formel, 1,98 meter i kvadrat.
6.
Identifiera den rekommenderade doseringen formeln för en viss medicinering. Tillverkarna publicera den rekommenderade doseringen formel i termer av dos /mu00B2. Du kan använda en online-kalkylator, eller dina egna handhållna miniräknare för att beräkna hur mycket av ett läkemedel för att ge personen. Om hennes BSA är 1,5 meter i kvadrat och den rekommenderade läkemedel dosen är 200 mg per kvadratmeter, är den medicin dosen 300 mg.

Tips och varningar


 • Vissa webbplatser, som Halls MD, har en kalkylator säkerhetskontroll som ger ett sätt att säkerställa de uppgifter du angett för BSA bestämning passa den person du beskriver. Exempelvis kan du bli ombedd att ange personens ålder, kön och kropp beskrivning och sedan en ny beräkning av BSA. Om uppgifterna är oförenliga (t. ex. höjd inte matchar ålder) kommer säkerhetskontrollen räknaren ger dig ett felmeddelande.
 • Det är lätt att göra fel, särskilt i kritiska situationer eller vid upptaget dagar. Att ha en kollega dubbelkolla dina beräkningar ger en extra nivå av säkerhet.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.