natt terror kontra mardröm

Mardrömmar är förvirrande episoder som förekommer under insomningstid, särskilt bland små barn. De verkar i samband med mardrömmar, men har mer gemensamt med sömnen

Skillnad

Episoder av mardrömmar inträffar under långsam -wave-sömn kontra den snabba ögon-motion eller REM-sömn i vilka mardrömmar förekomma. Slow-wave-sömn är den period av djupaste sömn.

Symtom

En natt skräck lidande visas att vakna, och flämta, thrash, stöna eller skrika. En episod kommer att pågå några minuter till en halvtimme. Den sjuke kommer inte svarar under denna tid, och sällan minns episoden på vakna. Människor som drömmer, å andra sidan kan ofta behålla detaljerna.

Och Sleepwalking

Både sömnen och nattlig skräck är parasomniac störningar, vilket innebär att de är sömnstörningar. Mardrömmar är inte en sjukdom alls.

Ålder

mardrömmar uppträder vanligtvis hos barn mellan 4 och 12 år gamla, och vanligare bland pojkar. Dock kan de förekomma i vuxna också. Det är normalt för människor i alla åldrar och kön drömma.

Orsaker och behandling

Mayo Clinic meddelar att de vanligaste orsakerna till mardrömmar bland barn är sömnbrist, trötthet, stress, ångest, feber och främmande omgivningar. Alla dessa faktorer kan lösa sig i tid. Orsaker bland vuxna inkluderar alla ovanstående, plus stroke, krampanfall, migrän, hypertyreoidism och premenstruella gungor. Dessa bakomliggande orsakerna är till stor del går att behandla med mediciner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.