patientinformation för DEXA

DEXA (dual-energy X-ray Absorptiometry), även kallad DXA och bentäthetsmätning, är en speciell typ av röntgen som används för att mäta bentätheten. Mayo Clinic rapporterar att det är en standardmetod för att avgöra om en patient har eller är i riskzonen för benskörhet, som är ett tillstånd som orsakar benskörhet

Använder

Förutom att vara att upptäcka eller mäta risk för osteoporos, är DEXA också för att bestämma effektiviteten av osteoporos behandlingar och bedömningen av risken för frakturer.

som ska få DEXA

RadiologyInfo. org konstaterar att DEXA scannar rekommenderas för postmenopausala kvinnor, män med villkor kända för att orsaka förlust av benmassa, som tar läkemedel som kan orsaka förlust av benmassa och dem med hypertyreoidism eller hyperparthyroidism.

Process

Processen innebär att skicka låga doser av röntgenstrålning med olika energi nivåer som absorberas olika av ben och mjukdelar. En dator läser sedan absorptionen information och genererar ett ben läsning mineralhalt.

Fördelar

Fördelarna med DEXA är att processen är smärtfri, tar vanligtvis mindre än 30 minuter, är mycket små mängder strålning och är-enligt RadiologyInfo. org-det mest effektiva sättet att diagnostisera benskörhet .

Risker

På grund av de låga beloppen anställd av strålning, det finns mycket minimal risker med DEXA. Men scan gör utsätter kroppen för strålning, vilket kan öka risken för cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.