hur man ska behandla sekundär progressiv MS

Sekundär progressiv multipel skleros (sekundär progressiv MS) är en autoimmun sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet (CNS). Allt eftersom sjukdomen fortskrider, är myelin --- en nerv-isoleringsmaterial --- förstöras. Detta skadar nervbanor, som orsakar en mängd olika neurologiska symtom, inklusive muskelsvaghet, vision och störningar tal och trötthet. Sekundär progressiv MS är en av de fyra former av sjukdomen. Till skillnad från Skovvis /förlöpande MS, vilket gör att patienten är att åtminstone delvis återhämta sig mellan skoven, sekundär progressiv leder till en gradvis försämring av tillståndet, med liten eller ingen återhämtning.

multipel skleros, oavsett form, kan vara mycket svårt att behandla, och inte alla behandlingar arbete för alla patienter. Det finns ingen bot för sekundär progressiv MS, det finns vissa saker du kan göra för att hjälpa stoppa eller bromsa utvecklingen av sjukdomen
1.
Håll en dagbok av dina symtom. Anteckna mest besvärande symtom och träffa din läkare för att diskutera hur man ska hantera dessa. Ett betydande antal läkemedel kan behandla ett brett spektrum av MS krämpor och problem, så ta inte för givet att du inte kan göra något åt ett symptom som stör ditt liv.
2.

upprätthålla en hälsosam livsstil --- som, samtidigt som detta gäller för alla, är särskilt viktigt för dem som lider av sekundär progressiv MS. Motionerar regelbundet, äter en kost rik på vitaminer och näringsämnen och försöka få minst sju till åtta timmars sömn per natt. Om frågor om rörlighet hindrar dig från att utöva, tala med din läkare om alternativ som gör att du kan vara aktiv trots ditt tillstånd.
3.
Tala med din läkare om de olika mediciner som finns tillgängliga på din sjukdom. Om inflammationen finns fortfarande kvar och du upplever snabb försämring eller fortsätta skov, eller din MRT tyder på en ökning skador eller avvikelser, är det viktigt att diskutera behandling som hjälper till att bromsa sjukdomen. Enligt en studie publicerad i 2004 års emission av Neurology, patienter som tar interferon beta-1b (Betaseron) upplevde en minskning av antalet skador och avvikelser i hjärnan vävnad (se referens 2). Drogerna mitoxantron (Novantrone) och glatirameracetat (Copaxone) kan också vara effektivt vid behandling av svårare former av sjukdomen.
4.
Ha en positiv inställning. Detta kan vara svåra, särskilt om du lider av sekundär progressiv form av MS. Om du lider av depression eller ångest som ett resultat av din sjukdom, tala med din läkare om att få terapi för att hantera de psykologiska aspekterna av din sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.