riskfaktorer för DVT

En djup ventrombos eller DVT, är en blodpropp som bildas i de djupa venerna, oftast i benen. Tillståndet kan vara mycket farliga om proppen reser till lungorna. Det finns många riskfaktorer för att utveckla en djup ventrombos, och vissa är mer förebyggas än andra

kontrollerbar risk faktorer

En DVT kan utvecklas från långa inaktivitet, till exempel suttit ner en lång bil eller resor flyg eller långvarig sängläge. Fetma och rökning kan också öka risken för att utveckla en djup ventrombos.

Förhindra kontrollerbar risk faktorer

Ta regelbundna pauser under långa bilresor eller få upp till promenad under en lång flygning om det är tillåtet. Delta i regelbunden fysisk aktivitet och följ läkare rekommenderade rörelseomfång övningar under sängläge att förbättra cirkulationen.

Okontrollerbara faktorer Risk

Faktorer som till exempel en familj haft blodpropp, en ärftlig koagulering skick och vissa cancerformer eller cancerbehandlingar kan öka risken för DVT, särskilt i kombination med andra riskfaktorer.

förebyggande hälsovård

Patienter med hög risk att utveckla en djup ventrombos kan ges förebyggande behandlingar, inklusive blodförtunnande medel såsom heparin och warfarin. Enligt Mayo Clinic får särskilda stödstrumpor också användas för att hålla blodet cirkulerande.

Överväganden

En DVT kan orsaka ett potentiellt livshotande tillstånd som kallas lungemboli. Om du får symtom såsom plötslig andfåddhet, bröstsmärtor, hosta upp blod eller en känsla av panik, söka akut läkarvård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.