Hur höjer rökning LDL & HDL?

kolesterol

Kolesterol är en fet, vaxliknande ämne som finns i blodet och i membran av kroppens celler. . Kolesterol spelar en viktig roll inom tillverkning cellmembranen och tillverka hormoner och har diverse andra funktioner. När för mycket kolesterol finns i blodet, kan det dock blockera dina artärer och hindra blodflödet till hjärtat och hjärnan. Detta kan leda till permanenta skador på vitala organ eller död. Kolesterol uppbyggd kallas plack. Plack kan samlas under årens lopp, i artärerna i människor som inte får tillräckligt med motion eller har dåliga kostvanor. Vissa människor är genetiskt predisponerade för att ha höga kolesterolvärden. Röktobak ökar avsevärt dina chanser för hjärtsjukdom.

LDL

Low-density lipoprotein (LDL) är kallade dåliga kolesterolet. Om det är för mycket LDL-kolesterol i blodet, kommer det att hålla fast så småningom att kärlväggarna och göra blodflödet till hjärna och hjärta svårt. När plack skapas, en blodpropp kan hända. Blodproppar blockera din blodflödet och kan resultera i en hjärtinfarkt eller stroke. Enligt American Heart Association (AMA), 50 procent av hjärtsjukdom orsakas av högt kolesterol. När du röker, din LDL nivåerna ökar. Av rökning, andas du ett toxin som kallas akrolein. Akrolein används också i bekämpningsmedel och kemiska vapen. Vid inandning, hindrar det din kropp från metabolizing kolesterol ordentligt. När din kropp slutar bearbeta och använda kolesterol börjar LDL typ att bygga upp i blodet.

HDL

Enligt AMA, en fjärdedel till en tredjedel av kolesterol består av high-density lipoprotein (HDL). HDL kallas det goda kolesterolet. Har höga HDL-nivåer kommer att skydda dig från att ha en hjärtattack. HDL hjälper till att avlägsna LDL från artärerna så LDL kan bearbetas i levern. Vissa forskare tror också HDL sjunker plack. Rökning sänker HDL-nivåer i kroppen. Utan ordentlig HDL-kolesterol för att bekämpa plack och buildups, din LDL-nivåerna kommer att stiga. En ökning av LDL-nivåerna gör dig mer mottaglig för stroke eller hjärtinfarkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.