använder ultraljud för TMJ sjukdomar

När en person inte kan öppna munnen eller tugga utan att uppleva smärta, kan det bero på en TMJ sjukdom. Och medan magnetisk resonanstomografi (MRT) har varit den mest framgångsrika i att diagnostisera detta tillstånd i det förflutna, är ultraljud en annan diagnostiskt verktyg som kan användas för detta tillstånd

TMJ Disorder

TMJ står för käkleden, det gemensamma som förbinder nedre käkbenet av en persons ansikte i sina skalle. Denna anslutning sker framför öronen på båda sidor av en persons huvud. Men TMJ kan producera smärta --- och problem med att tugga, prata eller gäspningar --- om det blir fördrivna eller skadas av någon anledning. Sådana TMJ störningar kan orsakas av flera saker.

Orsaker

TMJ störningar kan orsakas av erosion av disken som används för att hålla den gemensamma rörelsen smidig. Det kan också orsakas av brosk (som täcker benen i det gemensamma området) blir skadad på grund av artrit. Och när en enskild får ett slag mot den del av ansiktet, på grund av en olycka eller fysiskt gräl, kan TMJ skada inträffa då också.

Men TMJ skada kan även ske på grund av överanvändning av omgivande muskler, särskilt i de individer som slipar eller bita sina tänder regelbundet, Enligt Mayo Clinic.

Diagnos

Sedan TMJ störningar kan orsakas av så många olika saker, olika diagnostiska tester ibland springa för att sätta fingret på vad exakt är skadad på det här området, så rätt behandling bestämmas. Tandläkare kan göra röntgen för att hjälpa dem att försöka diagnostisera TMJ störningar. Om en läkare misstänker ett ben är problemet, kan han beställa en CT (datoriserad topografi) scan istället.

Och om läkaren misstänker att problemen beror på skada eller försämring av disken, kan han välja att skicka patienten till en MRI (Magnetic Resonance bild), enligt Mayo Clinic. Men under det senaste decenniet, har hög upplösning ultraljud vuxit som ett diagnostiskt verktyg också.

Högupplöst ultraljud

På TMJ sjukdom, det finns en framväxande diagnostisk metod, som kallas ultraljud, enligt Tredje vetenskapliga möte TMJ Association. Detta nya avancera diagnosverktyg har genomgått flera undersökningar, varav en var ovan vid gruppens möte 2004.

I den studien var ultraljud visat sig spåra TMJ störningar, och vara särskilt användbart i mjukdelsskador diagnos. Men jämfört med MRI, var det MRT som var mer effektivt i total diagnos av TMJ, särskilt på grund av ben och skiva skada eller sjukdom.

Betydelse

Closed-mun ultraljud gav bättre statistiska diagnos resultat (82 procent) än öppen mun diagnos ansträngningar gjorde (79 procent), enligt TMJ. Org.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.