hur man ska leva med en person med demens

Demens drabbar ungefär 24 miljoner människor världen idag, enligt Dr Lorne S. Label, grundare och chef för the Brain Långt liv Center i Thousand Oaks, Kalifornien. Men antalet kan öka till 84 miljoner med åldersrelaterad demens fram till år 2040, säger Dr Label. Den mest kända orsaken till demens är Alzheimers sjukdom. Många människor med Alzheimers bor på vårdhem, men det finns ett antal strategier för att leva hemma med en nära anhörig som har demens
1.
Ge stöd till dem och till dig själv. Människor som drabbats med demens behöver hjälp med vardagliga sysslor, såsom att betala räkningar, ta medicin, utfodring husdjur, och daglig hygien. Vårdgivare behöver också stöd. Ta reda på vårdhem för tillfälligt i ditt område så du kan ha några välbehövliga ledighet. Gå med i en stödgrupp. Hitta resurser i ditt område vid familjeomsorg Navigator (se Resurser för direkt länk). Håll kontakten.
2.
Stay säker. Att se till att nära och kära lever i en trygg miljö, även från sig själva, är absolut nödvändigt. Vassa föremål som förskärare, eller ens saker som strykjärn, skall övervakas eller ens hållas inlåst. Installera räcken nära badkar och WC. Sätt en baby monitor i sitt rum om du behöver vara i en annan del av huset.
3.
Var konsekvent. Förvirring och desorientering är mycket vanliga bland personer med demens, så det är viktigt att skapa en konsekvent schema och hålla fast vid det. Även små förändringar kan vara smärtsamt för någon som lider av demens.
4.
Stimulera hjärnan. Personer med demens är en hel del som barn i den meningen att social interaktion med spädbarn, barn eller djur ofta åstadkommer ett positivt svar, enligt den bättre hälsa Channel (se Resurser). Låt din älskade att utföra så många uppgifter som han är villig att försöka. Låt honom smör sitt eget bröd. Be henne hjälpa dig matcha strumpor när du viker tvätt. Sjunga sånger tillsammans. Låt dem mata hunden (medan du tittar i bakgrunden). Göra något som kan stimulera hjärnan.
5.
Emember hur mycket du älskar varandra. Demens kan orsaka felaktiga beteende ibland, men det kan vara lättare på alla om du kan hålla

tips och varningar


 • inte överstimulerar. Den Bättre hälsa Channel antyder att undvika folksamlingar, ständig rörelse, och buller, eftersom dessa kan skaka och blanda ihop en person med demens.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.