kan du kontrakt HPV muntligen?

Annonsering i de senaste åren har uppmärksammat HPV eller humant papillomvirus, och har kopplat det vanligast med kvinnor och livmoderhalscancer. Sanningen är HPV kan drabba vem som helst. HPV är en sexuellt överförbar sjukdom som kan påverka både genital och muntliga delar av kroppen, och symtomen kan vara smärtsamt

Vad är HPV?

humant papillomvirus (HPV) är en grupp om minst 100 virus som infekterar hud och slemhinnor hos människor. Virusen får sitt namn från den typ av vårtan de kan producera, en så kallad papillomvirus, som är en icke-cancertumör. Även om vårtan kan vara godartade, har HPV varit direkt kopplade till inte bara cancer i livmoderhalsen, penis och anal regioner av män och kvinnor, men är den största faktorn i den snabba ökningen under de senaste diagnos av oral cancer.

Hur Oral HPV Kontrakterade?

Oral HPV förekommer i epitelceller finns under ytan av huden i mun och svalg. Muntlig HPV-infektion överförs främst genom oralsex, men kan också överföras genom kyssar om infektion föreligger i en partner och öppna sår eller sprickor i huden finns i munnen på den andra. Infektion är passerade slemhinnor, kroppsvätskor eller infekterade könsorgan hud.

Vad är symtomen på Oral HPV?

HPV är unikt genom att en smittad person kan gå helt symptomfria, eller de kan ha en mängd symtom. Några av de symtom som förknippas med orala HPV inkluderar blåsor, lesioner eller vårtor, liksom smärta, inflammation och svullnad. Blåsor och vårtor kan dyka upp på utsidan och insidan av munnen samt tunga och svalg. Lesioner är symptomatiska för oral HPV, och sår i munnen som kan innehålla pus och har varit kända för att blöda om irriterad. Smärta, inflammation och svullnad i munnen och halsen kan också förekomma.

Utöver smärtsamma symtom, är muntlig HPV direkt kopplad till orofaryngeal cancer. Detta cancer påverkar den mjuka gommen, bas av tungan och tonsiller. Det är också kopplat till cancer i läppar, kinder, näsa, matstrupe och struphuvud.

I sällsynta fall är HPV ansvarig för andningsvägarna papillomatosis, som är en återkommande luftvägarna åkomma där vårtor utvecklas på struphuvudet eller andra områden i luftvägarna.

Hur Oral HPV behandlas?

Det finns ingen bot för HPV. Muntlig HPV kan inträffa och symtomfria, eftersom immunförsvaret får kämpa utbrottet framgångsrikt. Utbrott resulterat i symtom kan behandlas av en läkare. Cancer från orala HPV kräver ofta operation. Lesioner som vanligtvis behandlas genom cryosurgery, som fryser den infekterade vävnaden. Loop Elektrokirurgiska Excision Procedure (LEEP) använder en varm tråd slinga för att ta bort vävnaden. Konventionell kirurgi kan också användas. I fall av respiratorisk papillomatosis kan repetitiva operationer behövas, eftersom vårtor kan återkomma och kan potentiellt hindra andningen.

Hur man förhindrar Oral HPV

Enda sättet att förhindra oral HPV är genom att avstå från sexuell aktivitet. Om sexuellt aktiva, kan åtgärder vidtas för att minska exponeringen för HPV. Att begränsa antalet sexuella partners minskar sannolikheten för smitta och undvika kontakt med infekterade huden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.