tjocktarmscancer & Crohns sjukdom

Colon cancer uppstår när onormala celler växer och förstör vävnad i tjocktarmen. Crohns sjukdom uppstår när slemhinnan i mag-tarmkanalen blir inflammerad. Med Crohns sjukdom ökar en persons risk att få tjocktarmscancer

Orsaker

Läkare har inte alltid vet vad som orsakar cancer i tjocktarmen eller Crohns sjukdom, men de tror ärftlighet kan vara en faktor. En muterad gen kan föras vidare. Crohns sjukdom kan också orsakas av en dåligt fungerande immunförsvar.

Symtom

Symtom på tjocktarmscancer och Crohns sjukdom inkluderar blodig avföring, magkramper och diarré. Personer med Crohns kan också uppleva aptitlöshet och sår.

Test

Läkare kan testa för tjocktarmscancer och Crohns sjukdom genom att ta blodprov eller använder röntgenundersökningar, t. ex. en datortomografi. En biopsi kan också tas för att bekräfta tjocktarmscancer.

Riskfaktorer

hög ålder, hereditet för cancer i tjocktarmen, diabetes och fetma är riskfaktorer för tjocktarmscancer. Riskfaktorer av Crohns omfattar rökning, hereditet för Crohns och vara i 20-till-30 åldersgrupp.

Överväganden

Mat kost mycket fibrer och lite fett kan hjälpa till att förebygga tjocktarmscancer eller Crohns. Om du redan har fått diagnosen Crohns, äta en sådan kost kan förebygga symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.