naturlig kost för njurpatienter

Den naturliga kosten för njurpatienter på dialys är oftast mycket protein och lågt i kalium, natrium och fosfor. För njurpatienter är vätskor begränsas för att minimera arbetet med njurarna. Syftet med en naturlig kost för njurpatienter är att hålla en balans av mineraler, elektrolyter och vätskor. Slutstadiet njurpatienter särskilt kräva tillräckligt med näring för att hålla dem från undernäring

Vätska

överflödig vätska för njurpatienter kan orsaka svullnad av fötter och ben förutom hypertoni och hjärtsvikt. Begränsa vätskor, beroende på urinproduktion och också på vilken typ av dialys. Generellt tillåter 1 till 1,5 liter vätska.

Natrium och Protein

För att förhindra hjärtsvikt och hypertoni, ändra mängden natrium som finns i din kost. Begränsa natriumintaget kommer säkert att bidra till att undvika längtan att konsumera vätskor och kommer att upprätthålla en godtagbar balans av vätska. Natrium är främst i bordssalt, natriumglutamat (eller MSG), bakpulver, tillsatser, kött, ägg, fjäderfä och mejeriprodukter. Håll natrium i ett intervall mellan 1. 000 till 3. 000 mg varje dag.

Beroende på din näringsmässiga status och dialys typ, ditt protein varierar från 1,1 till 1,5 g per kilo kroppsvikt. Det är absolut nödvändigt för att hålla ditt intag av protein balanserad för att hålla visceralt protein butiker och också för att undvika överskott, vilket kan leda till ansamling av avfall i blodet. De bästa källorna till måttlig protein är sojamjölk, soja yoghurt, tofu, sänkt natrium keso, fisk, skaldjur, kyckling och kalkon.

fosfor och kalium

Njursjukdom kan bygga upp en ökad halt av fosfor i blodet, vilket rubbar balansen mellan kalcium och fosfor. Överdriven fosfor kan orsaka metastaserande förkalkning, vilket innebär förkalkning av mjuk vävnad. Det rekommenderade intaget av fosfor brukar ligga mellan 800 till 1000 mg varje dag. Skaffa fosfor från källor som mjölk, magert kött och spannmål.


Begränsning av kalium beror oftast på nivån av kalium i blodet, mediciner och kvarvarande fungerande njurar. Patienter med terminal njursjukdom är oftast begränsade till 2. 000 till 3. 000 mg varje dag. Skaffa kalium från bananer, aprikoser, russin, apelsiner, dadlar, avokado, vattenmelon, broccoli, potatis, svamp, linser, jordnötter, mjölk och bönor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.