Hur ska jag ta östrogen & progesteron?

De kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron, när de används som hormonersättningsbehandling att lindra klimakteriebesvär, kan tas som ett piller, hud plåster, gel, vaginalkräm eller vaginalring. Den metod du väljer beror huvudsakligen på två faktorer: om du har haft din livmoder bort och som klimakteriebesvär du försöker att lindra

hysterektomi

Enligt den amerikanska kongressen för förlossningsläkare och gynekologer, Om du har fått din livmoder borttagen (hysterektomi), kommer din läkare att förskriva östrogen enbart för att lindra något varmt blinkar, sömnlöshet, torrhet i slidan och andra symtom som du kan uppleva. Du behöver inte progesteron, eftersom dess primära uppgift i hormonersättningsbehandling är att hålla slemhinnan i livmodern blir för tjock.

Om du fortfarande har din livmoder, kan du troligen förskrivas en kombination av östrogen och progesteron. Medan östrogen hjälper till att eliminera biverkningar av klimakteriet, orsakar det också din livmoderslemhinnan att växa, öka din risk för endometriecancer. Progesteron förhindrar denna tillväxt.

Systemisk vs Local

östrogen i tablettform, hud plåster eller gel form cirkulerar i hela kroppen, vilket ger dig befrielse från värmevallningar, humörsvängningar och sömnlöshet. De ger också skydd mot benskörhet (benförlust). Om osteoporos är din största oro, anser bara estradiol hud patch, vilket är mycket låg dos och FDA-godkända endast för benförlust förebyggande.

Om din största problemet är vaginal torrhet och smärta vid sex, mer riktade, lokal östrogenbehandling kommer att ge dig de största lättnaderna. Du kan välja mellan en daglig användning vaginalkräm eller tabletter eller du kan välja vid långsamt frigörande vaginala ringar, som bara behöver sättas in var tredje månad. Den estradiol acetat ringen är den enda lokal östrogenbehandling stark nog att befria mer långtgående obehag såsom värmevallningar.

Progesteron kommer i muntliga piller, spiral och vaginal gel. Med progesteron, behöver du inte att ta ställning till en form som fungerar systemiskt eller lokalt. Sedan dess roll är lokaliserad till att förebygga livmodercancer, varje typ effektiv. Men den nordamerikanska Menopause Society (Nams) varnar kvinnor för att undvika problem med progesteron hudkrämer, säga nej studier visar dessa aktuella ämnen skydda en kvinna från cancer.

Kombinationsbehandling

Om du fortfarande har din livmoder, kan du känner dig mest bekväm att ta ett piller eller hud plåster som innehåller både östrogen och progesteron. Det finns flera olika typer som finns, och din läkare kan rekommendera en som fungerar bäst för dig eftersom din mix av symtom.

Dosering

Din läkare avgör hur ofta du ska ta dina hormoner baserat på vilken typ av terapi du är på och om ni har just nått klimakteriet. Till exempel, om du tar enbart östrogen, Nams stater kommer du förmodligen ta det hormon dagligen i minst 25 dagar per månad. Om du behöver ta östrogen och progesteron och du är nyligen menopaus, kan du börja med östrogen och sedan lägga progesteron ett par veckor senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.