tecken och symtom på skörbjugg sjukdom

Skörbjugg är en sjukdom som orsakas av brist på C-vitamin under en lång tid, enligt NYU Langone Medical Center. Sjukdomen var vanligt bland sjömän. Idag använder majoriteten av skörbjugg fall finns i kroniska alkoholister och undernärda

Funktioner

svaghet, trötthet, svullet tandkött, anemi, återupptagande av gamla sår, ömmande och svullna leder, och insjunkna ögon är alla symptom på skörbjugg. Hos barn och spädbarn symtom även skador på växande ben och nedre extremiteter smärta, enligt Encyclopedia Britannica.

Betydelse

C-vitamin är viktigt att forma collagen i kroppen. Kollagen är ett led i vävnad. Utan det är vävnad utveckling försämras.

Diagnos

Förutom att analysera en patients symtom, använder en läkare ett blodprov för att fastställa patientens nivå C-vitamin. En röntgenbild kan användas för att detektera skörbjugg hos barn och spädbarn.

Behandling

För att motverka skörbjugg, läkare rekommendera en kost rik på grönsaker och frukt, särskilt citrus. En patient kan också behöva ta tillskott C-vitamin.

Genombrott

I 1753 James Lind, en brittisk marin kirurg, visade att intag av citron och apelsin juice förebyggas och botas skörbjugg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.