Hur fånga en HPV?

HPV

HPV är en förkortning för humant papillomvirus, det är faktiskt bara namnet på ett virus grupp som har över 100 olika typer av virus. Av de 100 former av virus som ingår i den HPV-gruppen, över 40 av virus är sexuellt överförbara, enligt US Department of Health and Human Services. HPV är mycket vanligt och det brukar infekterar genitala områden av män och kvinnor, men viruset kan finnas i din mun och hals.

avtalsslutande HPV

HPV är i huvudsak en sexuellt överförbar sjukdom. Till exempel, om du har oralsex, vaginalt sex eller analsex med någon som är infekterade med HPV, finns det risk för att bli smittade. HPV finns i både heterosexuella och homosexuella förhållanden. Du kan vara infekterade med HPV för år utan att visa några tecken eller symptom, och du kan också infektera din sexuella partners utan att veta om du gjorde. 20 miljoner människor är infekterade med HPV i USA, och det kommer att finnas 6 miljoner nya fall diagnostiseras varje år, enligt Centers for Disease Control and Prevention. HPV kan vara mycket skadligt för en man eller en kvinnas hälsa. Män är känsliga för genitala vårtor, penis och anal cancer, om de har sex med en man som är infekterade med HPV. En kvinna löper risk att smittas av genitala vårtor och cervix, vulva och vagina cancer. I början 202C fanns det fortfarande inget botemedel mot HPV.

HPV Symtom

Din kropp har förmågan att kämpa mot HPV, men i de fall där kroppen inte vinner, kan HPV orsaka genitala vårtor och vissa former av cancer . Förutom ett onormalt cellprov och genitala vårtor, det finns egentligen inte några andra symtom relaterade till HPV. Kommer dock att viruset ändra vissa celler i livmoderhalsen och ett cellprov kan upptäcka dessa ändringar. Det finns faktiskt en HPV-test som kan ges i kombination med din vanliga cellprov, men testet är vanligtvis reserverad för kvinnor som är över 30 år. Enligt Qiagen, är kvinnor under 30 år inte skyldig att vidta de HPV-test, eftersom infektionen tros gå iväg på egen hand innan det kan orsaka några allvarliga medicinska tillstånd. Det finns inte ett test för att upptäcka HPV hos män.

HPV-vacciner

Det finns två vacciner som finns tillgängliga som kan minska HPV risker hos män och kvinnor. Cervarix kan ges till en kvinna att skydda henne från HPV som är relaterat till livmoderhalscancer. Gardasil kan ges till en man eller en kvinna att skydda dem båda från genitala vårtor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.