hur är strålning används vid behandling av cancer ?

Vid behandling av cancer , är strålning används vanligen tillsammans med andra behandlingar såsom kemoterapi . Men innebär det många fördelar . Tekniskt sett är den strålning i samband med cancer behandling som kallas joniserande strålning, detta fungerar genom att skapa joner i cellerna i vävnader det kommer i kontakt med . Det sticker elektroner från atomer , döda celler i processen . Målet är att döda cancerceller , men friska celler är ofta dödas i processen samt

Vanliga typer av strålbehandling

Många olika typer av strålbehandling används i kamp mot cancern . En typ använder protoner , eftersom de partiklar som inte orsakar en massa skador på vävnaden , men är bra på att döda cancerceller . Tanken är att denna typ av behandling kan ett område som ska strålas mer kraftfullt och för en längre tidsperiod . En annan typ använder elektroner . En stråle av elektroner skapas av en linjär accelerator och placerade nära kroppen. Denna typ är bäst för behandling av tumörer nära ytan av kroppen . Den tredje viktig typ är beroende av hög-fotoner . Dessa fotoner är tagna från sådant som cesium eller kobolt , som är mycket radioaktivt . Slutligen är neutroner används vid behandling av vissa typer av cancer , men de kan orsaka mycket allvarliga biverkningar. Neutroner har visat sig vara effektiva vid behandling av cancer i huvudet och prostata.

extern strålning Metod

Komma strålningen i kroppen är inte riktigt så enkelt som det verkar . Den vanligaste metoden kallas extern strålning . En maskin som kallas en linjär accelerator används för att fokusera partiklar i det område som innehåller cancer . Behandling varar flera veckor och ges ofta varje dag . Problemet är att strålningen påverkar normal vävnad också, inte bara cancervävnaden . Så , kan du uppleva biverkningar som är ganska obehaglig under och efter behandling. Delar av kroppen som inte deltar i behandling kommer sannolikt att vara avstängd med hjälp av skärmar av något slag så att de inte får strålning .

Radioaktiva narkotika

Radioaktivt droger-eller radioaktiva läkemedel, eftersom de ofta är kallade-ges också vid behandling av cancer oralt , intravenöst eller direkt i de drabbade kroppshålan . Särskilda läkemedel används för att behandla vissa cancerformer i dessa fall . Till exempel är strontium -89 och samarium-153 som används för behandling av ben cancer , och jod är ibland används för att behandla sköldkörtelcancer. På samma sätt kan fosfor-32 kan användas inom behandling av hjärncancer .

Internal Radiation Therapy

En annan typ av strålbehandling kallas intern strålterapi , som också går under namnet brachyterapi . Det innebär att placera radioaktivt material i eller väldigt nära tumören i din kropp. På detta sätt kan mycket högre doser av strålning ges eftersom den endast kommer att påverka ett litet område .

Varför Strålning används

strålning har blivit en stöttepelare i behandlingen av många typer av cancer eftersom det har visat sig vara effektivt krymper tumörer , och i vissa fall bota cancer helt och hållet . Det är också användas för att förhindra en tumörer från att växa tillbaka efter att de tagits ut . På samma sätt kan den användas för att förebygga cancer från att växa i ett visst område , även om tumören inte har spridit ännu . I slutskedet cancer , kan strålning användas för att lindra symptomen av cancer och göra livet bekvämare.

3110027416.pdf 3110027504.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.