riskfaktorer för cancer i urinblåsan

Cancer i urinblåsan drabbar ett organ i bukhålan som lagrar urin tills den passerar genom kroppen . Flera former av cancer i urinblåsan (det finns nio , inklusive övergångsbestämmelser , ytlig , invasiva och skivepitelcancer cancer ) har gemensamma riskfaktorer . Dessa faktorer inkluderar rökning, kost , exponering och ålder och gender. It är viktigt att veta dessa riskfaktorer så att en enskild kan minska sin risk för att få denna sjukdom

Rökning

Rökning är en vanlig riskfaktor för att få cancer i urinblåsan. Rökare är mer än dubbelt så stor risk som icke- rökare att utveckla cancer i urinblåsan. Detta beror på att kemikalier från tobak lagras i urinen och kan infektera celler i urinblåsan .

Exponering

En persons arbetsmiljö kan göra honom mer benägna att utveckla cancer i urinblåsan. Att utsättas för färg , frisör leveranser och andra kemikalier ökar en persons risk .

Diet

En kost rik på stekt mat och fett är en annan riskfaktor . Inte dricka tillräckligt med vatten kan öka risken också, eftersom kemikalier stanna lagras i kroppen snarare än att vara tömmas ut .

Ålder och Kön

kaukasier är dubbelt så stor risk som andra raser för att utveckla cancer i urinblåsan, och män är fyra gånger så stor risk som kvinnor . Även över 70 % av patienterna blåscancer är över 65 år .

genetik

En familj historia ökar blåscancer risken. Detta är möjligen orsakas av exponering för samma kemikalier eller från en muterad gen .

7160030489.pdf 7160031222.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.