papillär cancer behandling

Papillär cancer är en form av cancer som drabbar sköldkörteln. Den vanligaste typen av sköldkörtelcancer , sker det oftare hos kvinnor och hos individer i åldern tjugo och fyrtio . Risken att utveckla denna form av cancer ökar om de utsätts för höga doser av extern strålning. Behandlingen omfattar en kombination av kirurgi och radioaktivt jod , följt av en regim av hormon -producerande medicinering

Symtom

Symtomen vid papillär cancer behandlingen påbörjas med den märker av en liten knöl i nacken som kan kännas genom huden . Ytterligare symtom är svårigheter att svälja , en ökad nivå av heshet i rösten , smärta i nacke och hals och svullna lymfkörtlar.

Kirurgi

Den mest effektiva metoden för papillär cancer behandling är kirurgi . Hur mycket av sköldkörteln tas bort är beroende av storleken på tumören . Om tumören har tagit över en stor del av sköldkörteln , kan en fullständig tyreoidektomi vara nödvändigt . Dessutom kan läkaren bestämma att ta bort förstorade lymfkörtlar för att kontrollera cancerceller .

Efter operation , oavsett hur mycket av sköldkörteln tas bort , kan levotyroxinnatrium ( Levothroid och Synthroid , bland annat ) behöver vidtas för återstoden av sitt liv . Denna medicin ersätter det hormon som normalt produceras av sköldkörteln ( tyroxin ) som ansvarar för att öka den metaboliska hastigheten av celler i kroppen , och hos vuxna ansvarar för att upprätthålla hjärnans funktion och kroppstemperatur , bland annat. Dessutom dämpar den sköldkörtel hormon i i hypofysen , som bevis har visat en hög grad av sköldkörtel hormon kan stöd i tillväxten av kvarvarande cancerceller.

radioaktivt jod

Som en uppföljning till operation, kan radioaktivt jod ges . Tas oralt eller intravenöst , är radioaktivt jod en form av inre strålbehandling som används för att undanröja kvarstående sköldkörtelvävnad , och därmed effektivt avskaffa någon chans i papillär cancer uppstår igen . Sköldkörtelcancer celler är känsliga för att plocka upp jod , och när de gör , dödar strålningen inom den cirkulerande jod dem . Förutom att använda det som en uppföljning till operation , kan radioaktivt jod användas för att behandla sköldkörtelcancer som har spridit sig eller återkommande sköldkörtelcancer. Biverkningar kan vara illamående , muntorrhet och ögon, och en förändrad luktsinne .

Användningen av radioaktivt jod innebär isolering för ett par dagar på ett sjukhus , som det visar svett och urin radioaktivt . Sängkläder måste bytas dagligen , och du kan bli ombedd att spola på toaletten flera gånger för att försäkra alla radioaktivt avfall är helt borta .

strålbehandling och kemoterapi

Som med de flesta cancerformer , strålbehandling och kemoterapi kan användas att behandla papillära carcinoma . Strålbehandling innebär exakta tillämpningen av hög energi strålar till det område där cancern finns medan kemoterapi innebär användning av intravenösa droger för att döda cancerceller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.