strålbehandling för cancer i urinblåsan

Den exakta behandling för cancer i urinblåsan beror på stadium av cancer och om den har spridit . Strålbehandling används ofta för behandling . Med cancer i urinblåsan, kan både extern och intern strålning användas. Strålning kan kombineras med kirurgi och kemoterapi i hopp om att uppnå bästa resultat

Internal Radiation

Intern strålbehandling är också känd som brachyterapi . Det omfattar att infoga radioaktiva frön i urinblåsan . Detta kräver oftast en sjukhusvistelse där du kommer att få begränsad kontakt med besökare att begränsa deras strålning . Intern strålning används ibland tillsammans med extern strålning. Strålning dödar cancerceller genom att stoppa dem från att föröka sig . När de har dött , de elimineras från kroppen . Strålning skadar också friska celler , men de kan reparera sig själva och återhämta sig.

extern strålning

Yttre strålning är en vanlig behandling för cancer i urinblåsan , särskilt i kombination med kemoterapi . Det innebär att man använder en maskin ungefär som en röntgenapparat som leder en exakt stråle av strålning till den exakta platsen för din cancer i urinblåsan. Denna precision hjälper till att undvika att skada omgivande frisk hud . Extern strålning kan ske på polikliniskt . Behandlingar är oftast ges dagligen , 5 dagar i veckan i upp till 7 veckor .

Kombination

Strålning behandlingar är ofta ges tillsammans med andra typer av cancerbehandlingar . Kirurgi kan ges för att ta bort en del av urinblåsan . Biologisk behandling kan också användas . Detta är också känd som immunterapi , och det verkar för att bekämpa cancer genom att stimulera immunförsvaret . Cytostatika är ett ofta använt alternativ för behandling av cancer i urinblåsan. Kemoterapi använder droger oralt, genom IV eller infogas direkt i blåsan. För att nå framgångsrika resultat med sena stadiet och återkommande cancer i urinblåsan, en eller flera av dessa behandlingar kombineras ofta med strålbehandling.

biverkningar

Biverkningar av strålbehandling för att blåsan är mycket varierande och i regel inte allvarliga. Potentiella biverkningar är diarré , kramper , illamående och ökad urinering . Dessa biverkningar passerar vanligtvis när behandlingen är avslutad .

Försiktighetsåtgärder

Samtidigt som genomgår strålbehandling , försiktig när man går ut i solen. Skydda hud som utsätts för strålning behandlingar . Rengör huden med mild tvål och vatten . Använd inte hett förpackningar eller kalla kompresser , såvida inte detta beordras av din läkare . Låt din läkare om du tar något tillskott eller örter under den tid du genomgår strålning för att se till det blir inga oönskade interaktioner . Försök att äta en sund och balanserad kost under din cancerbehandling. Om du förlorar aptiten eller erfarenhet illamående som stör äta , låt din läkare veta så att han kan ordna så att du ser en dietist som kan hjälpa dig att få näring din kropp behöver när de genomgår strålbehandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.