frågor om cancer i urinblåsan

Urinblåsecancer är oftast förknippas med äldre vita män . Men kvinnor som får diagnosen cancer i urinblåsan finner ofta att sjukdomen är längre avancerat än vad det är hos män . Urinblåsecancer är allvarligt och bör inte ignoreras . I många fall inkluderar behandling för denna typ av cancer kirurgi, strålning och kemoterapi . Ofta är urinblåsan bort och en stomi påse är skyldig att samla urin och avfallsprodukter

Vad är blåscancer ?

Urinblåsecancer är en allvarlig cancer som drabbar urinblåsan . Blåsan är det organ i kroppen som håller och lagrar urinen tills den är klar att tas bort från kroppen . Eftersom urinen samlas in , sträcker urinblåsan och växer . När tillräckligt tryck känns , kroppen naturligt vill man eliminera urin och urinering förekommer . Enligt Johns Hopkins patologi Institutionen , är cancer i urinblåsan den fjärde vanligaste cancerformen bland män och den 10: e vanligaste cancerformen bland kvinnor . Cirka 50. 000 personer diagnosen blåscancer varje år och cirka 12. 000 av dessa människor dö av det.

Vilka är de vanligaste symtomen på blåscancer ?

Enligt Johns Hopkins patologi Institutionen , de vanligaste symtomen av urinblåsan cancer är blod i urinen , smärta vid urinering, en brännande känsla när man kissar och mer täta urinträngningar än normalt . Även med endast en av dessa symtom kan eller inte kan vara en indikator på förekomsten av cancer i urinblåsan, bör problem med urinering i allmänhet kontrolleras av en läkare . Blod i urinen och en brännande känsla när man kissar är också vanligt med urinvägsinfektioner , och smärtsam urinering kan vara ett symptom på en urinvägsinfektion . Täta urinträngningar utan mycket i vägen för resultat kan också vara ett symptom på andra problem med urinblåsan .

Hur är blåscancer hos kvinnor annorlunda än hos män ?

Urinblåsecancer hos kvinnor diagnostiseras ofta mycket senare än för män . Detta innebär att enligt Johns Hopkins patologi Institutionen har sjukdomen ofta kommit mycket längre hos kvinnor än den har hos män vid tiden för diagnos . Som ett resultat , kvinnor är mer benägna att behöva radikal och intensiv behandling , ofta med kirurgiskt avlägsnande av urinblåsan , eftersom sjukdomen kan ha sköljt över organ och kan också ha spridit sig till andra ställen i kroppen .

Vilka är de olika stadierna av cancer i urinblåsan ?

Enligt Johns Hopkins patologi Institutionen , finns det fyra stadier av cancer i urinblåsan. Steg ett är utgångspunkten i cancer och inkluderar tumören sprids till slemhinnan i blåsan , men inte i muskeln väggen . Steg två innebär att cancern har spridit sig in i muskeln vägg i urinblåsan , men inte till omkringliggande vävnader eller till lymfkörtlarna . Etapp tre anger att tumören har spridit sig inte bara till muskeln vägg i urinblåsan , utan också i omgivande vävnad i prostata och uterus . Steg Fyra indikerar att cancern har invaderat väggen blåsmuskeln , omgivande vävnader och lymfkörtlar i kroppen .

Hur är blåscancer behandlas?

Den första raden av behandling är oftast kirurgisk . Graden av kirurgiska ingrepp bestäms av det skede av cancer-den senare scenen , de mer radikala operationen , inklusive potentiella avlägsnande av hela urinblåsan och omgivande vävnader såsom prostata , livmoder och äggstockar. Andra aspekter av behandling inkludera fokuserad strålbehandling och kemoterapi . När behandlingen är avslutad , de flesta med cancer i urinblåsan fortsätta att se deras urologiska onkolog var tredje månad för uppföljning undersökningar under de första två åren och varje halvår för de närmaste åren för att förhindra återfall av sjukdomen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.