om riskfaktorer för cancer i bukspottskörteln

Cancer i bukspottskörteln är den vanligaste orsaken till dödsfall i cancer , men denna typ av cancer är luriga . Det har ofta inga tecken eller symptom förrän det har kommit så långt att ingen behandling är möjlig . Till skillnad från vissa andra cancerformer , sprider pankreascancer också snabbt över tiden . Av dessa skäl är patienterna ofta dålig prognos när diagnosen med denna typ av cancer

Riskfaktorer

Riskfaktorer är det inte. en garanti för att någon kommer att utveckla en sjukdom . Identifierade riskfaktorer innebär helt enkelt ett är mer benägna att ett tillstånd eller sjukdom utvecklas i motsats till någon som inte närvarande samma faktorer . Riskfaktorer kan kontrolleras eller okontrollerbar. Några av de kontrollerbara riskfaktorer för cancer i bukspottskörteln omfattar rökning , diabetes , kost och motion . Vissa okontrollerbara riskfaktorer är ålder , ras och kön .

Rökning

Rökning kan orsaka cancer i bukspottkörteln. Statistik beräknas av American Cancer Society visar att rökare är två till tre gånger större risk att utveckla cancer i bukspottkörteln. Statistiken visar också att 20 till 30 procent av alla bukspottskörteln cancer utvecklas hos individer som röker . Utvecklingen av cancer hos rökare är troligen orsakas av kemikalier i cigaretter som är kända för att orsaka andra typer av cancer .

kost och motion

studier om sambandet mellan kost och cancer i bukspottskörteln är skissartade i bästa fall, enligt till American Cancer Society . Vissa studier har funnit att ha en kost rik på fett och bearbetat kött ökar risken för cancer i bukspottskörteln. Andra studier visar att en kost rik på frukt och grönsaker minskar pankreascancer utveckling . Trots vad studier har visat hittills , inget resultat är slutgiltiga .

Sambandet mellan motion och pankreascancer är mer definitivt . Ofta en brist på motion kan öka ens chanser att bli överviktiga eller feta. Detta ökar chanserna för en utveckling av typ 2- diabetes som vuxen . Övervikt , dålig kost och brist på motion är alla riskfaktorer som kan leda till utveckling av cancer i bukspottskörteln.

Diabetes typ 1 -diabetes är i allmänhet diagnostiseras i barndomen . Typ 2 diabetes är normalt diagnostiseras i vuxen ålder . Typ 2- diabetes orsakas vanligtvis av en person som överviktiga eller feta. Även om det finns två typer av diabetes , bara typ 2 -diabetes anses vara en riskfaktor för pankreascancer. Men trots denna sjukdom är listad som en riskfaktor för bukspottkörtelcancer, är situationen vanligen omvända . Generellt ofta individer som bukspottkörtelcancer också utveckla typ 2 -diabetes , inte tvärtom .

Ålder och Kön

Utvecklingen av cancer i bukspottskörteln ökar med åldern . Nästan 80 procent av individer som bukspottkörtelcancer göra så i åldrarna 60 och 80 . American Cancer Society statistik om ålder och utveckling av cancer i bukspottskörteln visar att nästan alla pankreascancer fall diagnostiseras efter 45 års ålder . Nästan 90 procent av patienter med pankreascancer är över 55 år och 70 procent är äldre än 65 . Tillsammans med denna information , sägs det i samhället också att den genomsnittliga åldern för en person vid tidpunkten för diagnos är 72 .

Race

afro-amerikaner är mer benägna än någon annan ras för att utveckla cancer i bukspottkörteln. De exakta skälen till detta är okänd vid denna tidpunkt. Vetenskapen förutspår att anledningarna kan vara på grund av ökad rökvanor , ökad förekomst av övervikt , och socioekonomiska faktorer som inverkar på det här loppet och inte andra .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.