vad betyder det när du känner dig svimfärdig?

Känslan av matthet beror på en minskning av mängden syre att nå hjärnan. Symptomen kan omfatta yrsel, svindel, svaghet, svettningar och illamående, följde-om ett svagt uppstår-genom en kollaps i medvetslöshet under en kort period

Orsaker

Om du känner dig svimfärdig, kan det bero på ditt blodtryck är lågt-till exempel om man står upp snabbt eller dina hjärtslag är oregelbunden-eller eftersom du är uttorkad, men den vanligaste orsaken är överstimulering av vagusnerven, som leder blod till matsmältningssystemet. Överstimulering kan orsakas av åsynen av blod, kräkningar eller något annat som orsakar intensiv stress, rädsla eller smärta.

Behandling

Om du känner dig svimfärdig, framåtlutad med huvudet mellan knäna eller liggande med fötterna på en högre nivå än ditt huvud kan hjälpa dig att undvika att förlora medvetandet helt och hållet. Om du dricker ett glas vatten och vila en stund bör du mår bättre snart.

Mer allvarliga problem

Om du svimmar bara en gång och även i övrigt vid god hälsa, du behöver antagligen inte att se en läkare . Men om du är gravid, lider av högt blodtryck eller diabetes, eller får bröstsmärtor eller andnöd vid sidan av trötthet, ska du söka medicinsk hjälp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.