Skälen för ett beläggningar på tungan

En "håriga" eller beläggningar på tungan är ett ganska vanligt problem, som vanligen inte förknippas med en allvarlig sjukdom eller sjukdom. Tungan är översta lagret har en beläggning, som ibland kallas en biofilm, som är gjord av keratin och en ansamling av bakterier, mögel, slem och rester av mat. Keratin är Fibrer strukturella proteiner fungerar som skyddande döda celler, värna nya celler som de bildas. En viktig del av hår, hud, naglar och tänder, är keratin samma material som bildas på händerna när du utvecklar förhårdnader. Även om en beläggningar på tungan är oftast ofarliga kan de vilda mängd mikroorganismer som lever på det potentiella patogener som orsakar infektion och dålig andedräkt (dålig andedräkt).

Orsaker

Incidensen av furry, hårig, vit, gul, brun eller svart tunga är direkt relaterad till mängden av keratin samlats på en persons tunga. När man äter är keratin knackade vanligtvis av och svalde, och lika mycket återges. När tillräckligt keratin inte tas bort genom att äta, ackumuleras det, rubbar balansen och resulterar i en färgsprakande eller beläggningar på tungan. Enligt American Academy of Oral Maxillofacial patologi (AAOMP), dricka varma drycker, rökning och andra irritationer kan orsaka ökad keratin produktion. En beläggningar på tungan kan förekomma vitt, gult, brunt eller svart, färgen är ett resultat av olika bakterier skapa pigment medan de växer. En vit tunga, ibland kallas muntorsk, kan orsakas av en överväxt av jästsvamp (Candida) i munnen, vanligen förknippas med astma, diabetes eller mediciner. Inflammation i papiller (smak receptorer) på grund av dålig munhygien, uttorkning eller rökning kan också skapa en vit beläggning på tungan. Gul tunga är resultatet av en bakteriell inflammation som släpper en gul kemikalie i papiller. Svart eller brun tunga orsakas av en överväxt av bakterier, vilket ger tungan en mörk, hårig utseende. Hairy tunga är en svårare form av beläggningar på tungan eftersom den skapar långsträckta, hårliknande keratin prognoser på smaklökarna.

Behandling

God munhygien är det bästa sättet att kontrollera beläggningar på tungan. Regelbunden bortforslande av ackumulerade keratin, organismer och bakterier avsevärt minska beläggningen. En tungskrapa, spatel eller bomullspinnar kan användas dagligen för att hålla tungan fräsch och rosa. Avhämtningen av missfärgade, översta lagret av tungan minskar patogena bakterier och graden av dålig andedräkt. Avskaffandet av vanor som irriterar tungan (som att äta Tortillachips eller dricka varma drycker) hjälper också. Kortfattat borsta tungan med en svag blandning av bakpulver, kan 3 procent väteperoxid och vatten utrota även beläggningen på tungan, men för att förhindra irritation, inte ge en lösning på tungan i mer än 15 sekunder. Tongue skrapning rubbar döda, stinkande, keratiniserad celler, mer utrymme för tillväxt av nya celler.

Varningar

Trots att det är oftast ofarliga, ibland en tungbeläggningar indikerar förekomst av ett allvarligt medicinskt problem. Om du har vita fläckar, ränder eller prickar på tungan, är det viktigt att rådgöra med en läkare eller tandläkare. Vita fläckar eller skador på tungan, kinderna eller tandkött kan vara ett tecken på leukoplaki, en föregångare till cancer i munhålan. Leukoplaki är vanligt bland vanerökare och användare tobak. Hårig leukoplaki-smärtfri, luddig, vita fläckar på sidorna av en tunga-kan vara ett tidigt varningstecken för HIV-infektion. Leukoplaki kan också uppstå efter en benmärgstransplantation eller en person med en nedsatt immunförsvar. Vita ränder eller prickar på tungan, kan läppar, kinder eller tandkött tyder lichen planus, en inflammatorisk sjukdom som kan orsaka klåda och smärtsamma sår i munnen. Gul tunga kan vara ett tecken på tuberkulos, sura uppstötningar, matsmältningsbesvär, malabsorption syndrom och problem med lever eller gallblåsa. Kanadensiska läkare som arbetar i Bolivia rapporterade ett samband mellan beläggningar på tungan och tyfus. Efter att ha tränat tungan skrapning och god munhygien, söka vård om en tungbeläggningar varar mer än två veckor eller om den åtföljs av smärta eller svullnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.