orsakerna till fruktosintolerans

Människor i USA förbrukar så mycket som 8,8 millioner ton fruktos per år. Fruktos är en monosacharide, eller en enda socker, som finns naturligt i frukt såsom äpplen, persikor och plommon. Det är också i honung och en del grönsaker. Fruktos kan även människan och användas för att sockra många livsmedel som människor konsumerar varje dag. Vissa människor är fruktos intolerant, vilket innebär att de blir sjuka efter att ha ätit mat som innehåller fruktos.

ärftlig fruktosintolerans

Ärftlig fruktosintolerans är en ovanlig genetisk sjukdom. Personer med denna störning har inte tillräckligt av enzymet aldolase att metabolisera fruktos som kommer in sina system. Utan enzymet aldolase att fullfölja omvandlingen av fruktos till glukos, fruktos 1-fosfat ansamlas i levern, njurarna och tarmarna och orsakar svår hypoglykemi. Svåra komplikationer kan utvecklas och leda till leversvikt och död.

Dietary Fruktosomsättningsrubbningar

Enligt forskare vid University of Iowa sjukhus, kan vem som helst utveckla kosten fruktosintolerans. Även kallad fruktos malabsorption kan kosten fruktosintolerans utvecklas när en person konsumerar stora mängder av fruktos. Trots att människor inte har enzymer i sina tarmar som smälta fruktos, de flesta människor kan tolerera vanligtvis så mycket som 25 gram av denna frukt socker. Människor upplever ofta obehagliga symtom när de konsumerar mer än 25 gram fruktos. En onormalt stor mängd fruktos transporter ofta proteiner eller bakteriell överväxt i tunntarmen och gör att människor lider obehagliga symtom.

Symtom

Symtom på ärftlig fruktosintolerans buksmärtor, kräkningar och hypoglykemi efter intag av fruktos. Spädbarn med detta villkor blivit smittad med gulsot och utvecklas förstorade levrar och mjälte. Vissa barn får kramper, blödningar och gikt. Långvarig fruktos intag hos spädbarn med ärftlig fruktosintolerans kan leda till njursvikt och död. Personer med kosten fruktosintolerans erfarenhet uppblåsthet, gasbildning, gurglande, diarré och buksmärtor. Dessa symtom är dock oftast inte dödlig och de ofta avtar efter det förhöjda mängder fruktos lämna systemet.

Behandling

Människor som har ärftlig fruktosintolerans måste helt eliminera fruktos och sackaros från sin kost. För dessa individer kan fruktos konsumtion vara dödlig. Personer med kosten fruktosintolerans kan undvika obehagliga symtom genom att konsumera en kost med lågt fruktos innehåller livsmedel. Fruktos ger maten en angenäm smak, men det är inte ett näringsämne som behövs för god hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.