vad är en sorbitol lösning?

Namnet "sorbitol" kommer från Sorbus, det traditionella vetenskapliga släkte av dessa träd som rönn och serviceberry. Sorbitol sker i bär av dessa träd, samt tång och frukter som plommon. Det kan också göras syntetiskt

kemiska struktur

Sorbitol tillhör en klass av substanser som kallas sockeralkoholer. En polyol är en alkohol som har flera hydroxylgrupper (-OH) grupper i dess struktur. Den sorbitol molekyl består av en kedja av sex kolatomer med en hydroxylgrupp knuten till varje kolatom.

egenskaper och användningsområden

Sorbitol löser sig i vatten. En sorbitollösning har en söt smak och en sirapsliknande konsistens, men socker är dubbelt så sött. Sorbitol tjänar som energikälla vid förtäring, och substitut för socker i många livsmedel. Lim, tandkräm och kosmetika anställa ibland sorbitol som en ingrediens.

Medicinska egenskaper

När en förstoppning lidande intar sorbitol, mycket av den når tjocktarmen. Sorbitol är en fuktighetsbevarande, ett ämne som absorberar vatten. Det lindrar förstoppning genom att dra vatten i tjocktarmen, men om alltför mycket förtärs kan det orsaka diarré. Eftersom sockerfria livsmedel ofta innehåller sorbitol, kan detta visa sig vara ett problem för diabetiker om de konsumerar det till överdrift.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.