vad som orsakar kala fläckar på skägg?

Håravfall i skägget, i synnerhet i runda kala fläckar, kan orsakas av ett tillstånd som kallas barbae Alopecia areata. Detta villkor anses en autoimmun sjukdom eftersom immunförsvaret felaktigt angriper som främmande vävnad det skålformiga hårsäckar som hårstrån växer. Varför detta sker är i hög grad okänd, men tillståndet är i allmänhet vara godkänd eller utlösas genetiskt. Andra orsaker kan vara hormonell obalans, ringorm, en dold tand infektion eller stress.

Hormonrubbningar

Enligt US National Library of Medicine och National Institutes of Health, som orsakar kala fläckar på skägg, eller Alopecia areata barbae, är okänd. Eftersom en femtedel av dem med detta villkor har en familjehistoria av alopeci, är det tänkt att genetik kan vara en utlösande faktor.Detta är inte sant om kala fläckar uppträder på ett tidigt ålder i skägget. Första skägg gör tenderar att komma i ojämn i många ungdomar. Hårsäckar mognar i olika takt. Även hormoner kontroll skäggväxt, och hormonella förändringar kan störa även tillväxten av ett skägg. En mans hormoner inte nöja ner förrän han är omkring 30 år. Många ojämna skägg bli regelbundna i den åldern.

Ringorm

Trots att det inte är vanligt, ringorm av skägg kan förekomma. Denna infektion är inte orsakas av en mask, utan av en svamp som lever på det översta lagret av huden. Ringorm är smittsam, och transportörerna, som själva inte har ringorm, kan vara människor eller hundar eller katter.ett skägg som är smittad av ringorm har kala fläckar. Vanligtvis kala fläckar spred utåt medan mitten av plåstret läker. Ibland, men inte alltid, är en ring mönster bildas. Om infektionen är svår visas flintskallig huden röd, variga, svullna av blåsor och är smärtsamt.Ringorm av skägg är lätt att behandla med receptbelagd medicin som griseofulvin.

Hidden tandinfektion

Enligt uppgifter från Science Daily under 2007, forskning vid universitetet i Granada Institutionen för Stomatologi inrättades för första gången ett samband mellan Alopecia areata och tandsjukdomar.Professorer Montoya och Soriano i Granada fann att kala fläckar i huden kan orsakas av en dold tand infektion. De fann även att dessa kala fläckar är inte alltid i samma område i ansiktet som infektionen. I själva verket kan de vara ganska långt från infektionen sajten.Man tror att problemet är ett immunförsvar reaktion. När det finns en tand infektion, angriper immunförsvaret felaktigt skägget hårsäckarna.

Stress

Sedan allvarlig fysisk eller psykisk stress kan orsaka skallighet i hårbotten och kan faktiskt orsaka en halv till tre fjärdedelar av en mans hår falla ut, är emotionell stress tros vara en obevisad faktor i utvecklingen av en ojämn skägg.Efter stora eller plötsliga stress, kan en mans hår komma ut i nävar, ett tillstånd som kallas telogen effluvium. Stress och hår nedfall i allmänhet inte förknippade eftersom håret kan falla ut veckor eller månader efter det att stressen avtar.Även obevisade, kan stress vara ibland en faktor för ojämn skägg .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.