hur man läser ett recept för kontaktlinser

För att använda kontaktlinser måste du först skaffa ett recept från din ögonläkare. Om du är en glasögon bäraren att byta till kontakterna, är du antagligen van vid att se dina recept skriven på ett visst sätt. Kontaktlinser recept, verkar dock annorlunda än vad du är van vid och kommer att innehålla några förkortningar som är främmande. Dessutom, enligt Oregon Health och Science University, eftersom de bärs på dina ögon, kommer korrigeringen sannolikt annorlunda än du kanske har sett för dina glasögon.
1.
Titta på "OD" och "OS" på ditt recept. OD är en förkortning för Oculus Dexter, vilket innebär höger öga på latin. All information som skrivs i denna kolumn eller rad kommer hänför sig till det högra ögat. Bokstäverna OS kommer att visas antingen i kolumnen bredvid OD eller i raden under den. OS står för Oculus olycksbådande, eller vänster öga. Som med det högra ögat, all information som är skriven efter OS kommer att vara för det ögat.
2.
Gå till ordet "Power" eller "PWR". Läs siffrorna i detta avsnitt för varje öga. Detta är graden av korrigering för kontakter. Om du är hyperopic eller framsynta, kommer det att finnas ett plustecken framför detta nummer. Om du är närsynt eller närsynt, kommer det att finnas ett minustecken. Till exempel får den effekt på ditt recept läsa 1,75 om du är hyperopic eller -1,75 om du är närsynt.
3.
Flytta till det avsnitt som lyder "Cyl" eller "cylinder ". Dessa siffror visar astigmatism korrigering, och det kommer att fyllas i endast om du har astigmatism. Plustecknet indikerar hyperopic astigmatism, medan minus betyder närsynta astigmatism.
4.
Läs det nummer som är skrivet under "Axis". Detta nummer relaterar direkt till cylindern och betecknar orientering av cylindern korrigering.
5.
Leta efter bokstäverna "BC" eller "Baskurva". BC anger mått för innerkurvan av kontaktlinser för varje öga. Till exempel kan en baskurva mätning skrivas på recept som 8,6.
6.
Läs "Diameter" eller "Dia" nummer. Diametern på kontaktlinser är den faktiska storleken eller bredden på linsen. Fel diameter kan resultera i en kontaktlins som är för stort eller för litet för ögat. Ett exempel på en diameter mätning är 14,0.
7.
Gå till det utrymme för "Brand" för att läsa vad varumärket av kontaktlins din läkare är förskrivning. Även om det finns många olika namn märken för kontaktlinser, namnen på några av de varumärken kan sluta med ordet "Toric" tyder på att de är för astigmatism. Andra märken kan avsluta med några notation eller en förkortning, t. ex. 1-Day eller EW för förlängd användning, för att ange hur länge de kan bäras innan de ersätts.

tips och varningar


 • Om bokstäverna "PL" är skriven för makt det varken nära eller framsynta korrigering krävs. I vissa fall kan du ha "PL" makt, men fortfarande har en astigmatism korrigering.
 • Några recept för kontaktlinser kommer att innehålla en "Lägg till". Denna är avsedd för progressiva kontakter och indikerar den nivå av läsning korrigering som behövs. Om du inte behöver bifokala det kommer att bli tomt.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.