tecken på högt kortisol

Hormoner är ämnen som styr verksamheten i delar av kroppen, som påverkar tillväxt, utveckling och reproduktion. Kortisol är det hormon in i blodet av binjurarna att reglera blodsockernivåerna, blodtryck, muskelstyrka, inflammation och immunsystemet. Kortisol hjälper till att kontrollera kroppens användning av kalium, protein, kolhydrater och fett, och balanserar mängder av salt och vatten i kroppen. När du är sjuk eller stressad, släpper kroppen höga nivåer av kortisol som kan påverka dig fysiskt, mentalt och känslomässigt.

Fysiska tecken

Överskott kortisol orsakar viktökning, särskilt runt buken, är att mycket svårt att förlora. Fett kuddar kan utvecklas på den övre delen av ryggen. När höga kortisolnivåer hämmar immunförsvaret du är mer benägna att utveckla infektioner. Din hud tunnar och får blåmärken. Huden blir slapp, får åldrar snabbare och ditt ansikte blir rundare. Kortisol kan cirkulera kalcium från skelettet tillbaka in i blodet, vilket gör skelettet svagare och orsakar benskörhet. Du kan uppleva ökad törst och behov av att urinera och du får utveckla högt blodtryck eller högt blodsocker. Hudbristningar, muskelsvaghet, trötthet, ökad pigmentering, överskott ärrvävnad, kroniska infektioner jäst och vattenretention kan tyda på höga nivåer av kortisol.

Mental Skyltar

Höga kortisolnivåer kan orsaka förändringar i ditt mentala tillstånd. Kortisol avleder blod från hjärnan till musklerna, minska mängden energi hjärnan får. Detta stör förmågan att bearbeta information, skapa nya minnen och kom ihåg ord, namn och nummer. Det är svårare att tänka och fatta beslut och traumatiska händelser är svåra att minnas. Enligt The Franklin Institute för vetenskap lärande, studier som gjorts vid Stanford University av Dr Robert M. Sapolsky visar att exponering för kortisol påskyndar åldrandet i delar av hjärnan som kontrollerar kortisol produktionen och orsaka mer skada på minne och kognitiva funktioner.

Emotional Tecken

Ändringar i en persons känslomässiga tillstånd kan uppstå som en följd av förändringar i den elektriska aktiviteten i hjärnans nervceller som orsakas av höga kortisolnivåer. Du kanske har svårt att sova, låg tolerans, och kan uppleva depression eller utbrott av ilska. Höga kortisolnivåer kan orsaka ångest, paranoia, panikattacker, social fobi och separationsångest. Du kan vara bli lynnig och irriterad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.