vad finns några intressanta fakta om vattkoppor?

varicella zoster-virus orsakar mycket smittsam sjukdom känd som vattkoppor. . Medan vattkoppor är oftast förknippas med barndomen, kan vuxna får också vattkoppor, särskilt om de aldrig haft sjukdomen som barn eller hade ett synnerligen milt fall. Dessutom kan varicella zoster-virus återaktivera hos vuxna som tidigare kontrakterade vattkoppor, vilket bältros. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), haft sjukdomen årliga cyklerna före införandet av vaccinet, och nådde en topp under våren.

Transmission

Vattkoppor kan spridas genom direkt kontakt med en smittad person, utan direkt kontakt är inte nödvändigt att drabbas av sjukdomen. Eftersom vattkoppor är luftburen, räcker det med att bara vara i samma rum med en smittad person, särskilt om den personen är hostar eller nyser. Enligt CDC är vattkoppor smittsam från två dagar innan utslagen utveckling tills alla blåsor har sårskorpa bildats.

Symtom

Vattkoppor kännetecknas av en kliande, BLÅSIG utslag som täcker hela kroppen. Det kan också orsaka feber och trötthet. Utslagen kan omfatta så många som 500 blåsor, och kommer vanligtvis att pågå från fem till sju dagar.

Prognos

Hos friska barn och unga vuxna, är vattkoppor oftast inte allvarliga. Sjukdomen är mer allvarligt på vuxna, som normalt kontrakt det från sina barn. CDC rapporterar att före uppkomsten av ett vaccin, dog 100 till 150 personer varje år till följd av vattkoppor och ytterligare 10. 500 personer blev inlagda på sjukhus. Vattkoppor infektion ökar också sannolikheten för andra allvarliga komplikationer, inklusive bakteriella infektioner och lunginflammation.

Förebyggande

Under 2006 var en två-dos vaccin rekommenderas för alla barn och vuxna med hög risk, även sådana som aldrig har ådragit sig sjukdomen eller som arbetar med utbildning eller hälsovård. Vaccinet rekommenderas också för att förebygga bältros hos vuxna som tidigare kontrakterade vattkoppor. Även om vissa som vaccineras ändå få vattkoppor, symptomen är vanligtvis mindre med ett utslag på endast 50 eller så röda knölar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.