Hur berätta om du är anemiska

Anemi är ett medicinskt tillstånd där blodet inte innehåller tillräckligt med syre för att transportera hela kroppen. Anemi är vanligen orsakas av järnbrist. Järn behövs för att kroppen ska göra hemoglobin, som är ett protein i de röda blodkropparna som gör att syre att flöda från lungorna till resten av kroppen. Patienter kan utveckla blodbrist på grund av otillräcklig folsyra eller vitamin B12. Det kan också orsakas av cancer och anemiska blodsjukdomar såsom thalassemi och sicklecellanemi. Genom att identifiera vanliga symtom och få en diagnos, kommer du att kunna veta om du har blodbrist.
1.
Leta efter tecken på konstant trötthet. Trötthet och svaghet är de främsta symtomen på anemi. Anemiska patienter känner sig ofta mycket trött. De kan vara oförmögna att effektivt utföra vanliga uppgifter. Ibland kan detta orsaka känslor av frustration, sorg och förvirring. Patienterna kan också ha svårt att andas och andnöd.
2.
Uppmärksamma yrsel och huvudvärk. De trötthet och svaghet orsakar ofta patienter att känna ständiga huvudvärk. Den huvudvärk och yrsel förvärras ofta när patienter står upp.
3.
Identifiera symptom på gulsot. Gulsot är en ovanlig gulfärgning av hud och ögon. Patienter med sicklecellanemi någon gång uppleva gulsot. Levern är det organ som hjälper filtrerar blodkroppar. Gulsot uppstår när levern är överväldigad av snabb nedbrytning av röda blodkroppar som orsakas av anemi.
4.
Kontakta en läkare för en diagnos. Kontakta din vårdgivare och grundligt berätta om din medicinska historia och de symptom du upplever. Läkare diagnostisera anemi genom att gå igenom patientens sjukdomshistoria, gör en fullständig blodstatus (CBC) och genom att genomföra fysiska prov och tester.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.