hur man förebygger gallblåsan stenar

Gallsten, gjord av kolesterol och andra beståndsdelar i gallan lagras i gallblåsan som hjälper dig att smälta fett, form när din gallblåsan inte töms ordentligt eller om din galla innehåller för mycket kolesterol. Gallsten kan orsaka smärta i magen, övre högra delen av buken eller ryggen eller mellan skulderbladen och kan potentiellt leda till livshotande komplikationer, såsom gallblåsan infektion eller inflammation i bukspottkörteln (se hänvisningarna 1 och 2). Förhindra gallsten och deras plågsamma symtom och komplikationer helt enkelt genom att följa en hälsosam kost och ledande en aktiv livsstil.

behålla en hälsosam vikt


1.
Behålla en hälsosam vikt genom att äta en sund kost och träna regelbundet, eftersom fetma kan öka risken av gallsten.
2.
Om du gå ner i vikt välja, gör det långsamt, som syftar till att förlora en till två pounds per vecka, eftersom snabb viktminskning kan också orsaka gallsten. Om du behöver gå ner i vikt snabbt, tala med din läkare om läkemedel som hjälper till att förhindra utvecklingen av gallsten.
3.
fortsätta att upprätthålla en hälsosam vikt, eftersom täta viktminskning följt av viktökning kan också öka risken för gallsten.

Motionera regelbundet


1.
Motionera regelbundet, som en fysiskt inaktiv livsstil kan öka risken för gallsten.
2.
Sikta i 30 minuter av träning eller annan fysisk aktivitet, såsom promenader eller att idrotta, tre till fem dagar i veckan.
3.
fortsätta att leda en fysiskt aktiv livsstil för att bibehålla en hälsosam vikt och sänka ditt kolesterolvärde.

Ät en hälsosam och balanserad kost


1.
Ät en hälsosam och balanserad kost som innehåller fullkorn, fibrer, kalcium, frukt, grönsaker och nötter, och Don " t hoppa över måltider.
2.
undvika eller begränsa mättade fetter och livsmedel med hög kolesterol, såsom stekt mat, fett kött, smör och andra animaliska produkter.
3 .
Inkludera lite fett i maten, eftersom detta gör att gallblåsan att tömma, förebygga gallsten (se referens 4). Stick till hälsosamma enkelomättade fetter, som finns i olivolja och rapsolja oljor, och omega-3 fettsyror, som finns i avokado samt lin-frön och fiskoljor.
4.
Satsa på mager kyckling och kalkon över rött kött, och välja lättmjölk och fettsnål yoghurt över hela mjölk.

Tänk riskfaktorer för ta östrogen


1.
noggrant överväga huruvida inte ta östrogen efter klimakteriet eller hög dos p-piller, speciellt om du redan är i riskzonen för att utveckla gallsten. Östrogen kan ge upphov till att producera mer kolesterol och ökar en kvinnas risk för symptomatisk gallsten.
2.
Tala med din läkare om dina risker för gallsten innan du tar hormoner, särskilt östrogen.
3.
Minska riskfaktorer för att utveckla gallsten genom att upprätthålla din vikt, motionera regelbundet och äta en hälsosam och balanserad kost om du väljer att ta hormoner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.