badtunnor & follikulit

Follikulit är också känd som badtunna utslag och barberaren klia. Det är en infektion i kroppens hårsäckar som resulterar i en smärtsam, kliande utslag. Follikulit är vanligen orsakade av bakterier som trivs i badtunnor eller jacuzzi. Även follikulit är behandlingsbar med antibiotika, är den smärta och obehag av den genomgripande utslag anledning till oro för folk som ofta badtunnor

Typer

Det finns flera klassificeringar av follikulit. Det kan klassificeras i enlighet med djup och allvarlig infektion. Ytlig follikulit infekterar övre delen av hårsäckarna och orsakar kliande eller obekväm svullnad. Deep follikulit drabbar fler folliklar och kan orsaka smärtsamma bölder eller sår i tillägg till kliande inflammation. Follikulit är också klassificeras enligt sin metod för kontraktion. Staphylococcal follikulit är resultatet av rakning med en oren rakhyvel, gramnegativa follikulit är en bieffekt av vissa akne behandlingar. Pseudomonas follikulit är den typ som är kontrakterade i badtunnor.

Orsak

Pseudomonas follikulit orsakas av Pseudomonas bakterier. Pseudomonas bakterier trivs i varma, våta miljöer. Det finns naturligt i vatten och även på hud, men när en badtunna inte är ordentligt sanerad bakterierna kan övermanna immunsystemet och orsaka infektion. De bakterier in i blodbanan genom hårsäckar och orsaka en smärtsam, kliande infektion. Eftersom Pseudomonas bakterier är också verksamma på hud, kan höga innehav av en badtunna också införa höga halter av Pseudomonas bakterier och orsaka infektion.

Funktioner

follikulit orsakar ett kliande eller smärtsamma utslag. Utslagen är vanligtvis präglas av pus fyllt pimples eller knölar som kan sekret. Den drabbade huden är öm och röd. Allvarliga fall av follikulit kan orsaka stora delar av svullnad och ytterligare smärta. Efter ett allvarlig infektion behandlas, kan det finnas permanent ärrbildning. I de fall där follikulit orsakas av en badtunna, kan delar av kroppen som täcks av en baddräkt vara mer smittade än resten av kroppen eftersom färgen håller bakterierna mot huden.

Behandling

De flesta fall av hot tub follikulit behöver inte behandlas av en läkare eller hudläkare. Lindriga fall kommer att klara upp på egen hand inom sju dagar. De flesta allvarliga eller ihållande fall kan diagnostiseras av en hudläkare och behandlas med en muntlig eller utvärtes antibiotika.

Förebyggande /Lösning

De flesta fall av hot tub follikulit kan undvikas genom att hålla ordentlig hygien nivåer av varma badvattnet. Korrekt brom och klor bör kontrolleras och underhållas, och badtunna vatten bör chock behandlas en gång i veckan med en kemisk oxidixer som dödar överskott bakterier. Varma badvattnet bör bytas var tredje månad. Dusch före och efter en badtunna för att rengöra kroppen av bakterier. Ta bort badkläder så snart som möjligt efter att ha använt en badtunna så att bakterierna inte pressas mot kroppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.