historia och upptäckten av diabetes

Diabetes mellitus är en sjukdom som en individ utvecklar antingen låg blodsocker (hypoglykemi) eller höga glukos (hyperglykemi) som en följd av otillräcklig insulin i kroppen eller otillbörlig reaktion på insulin av kroppens celler. Insulin, ett hormon i kroppen som produceras av bukspottkörteln, kan kroppens celler att omvandla glukos till glykogen som kan lagras i överskott i kroppen utan skadliga effekter. Personer med extremt höga glukosnivåer kommer ibland att ha "söt" eller "fruktig" andas och kan gå in och ut ur medvetande. Om detta inträffar, uppsök läkare omedelbart genom att ringa 911. Denna sjukdom kan vara dödlig om den inte behandlas och regleras av kost och läkemedel

Upptäckt av diabetes

historia och upptäckten av diabetes går tillbaka över 2000 år. En grekisk läkare vid namn Aretoeus gav sjukdomen dess namn "diabetes" som på grekiska betyder "sifon. "Detta namn berodde på täta urinträngningar samband med sjukdomen. Diabetes först dokumenterades med medicinsk text i 1425. I 1675, namnet" var mellitus "som betyder" honung "i latin läggas till namnet av Dr Thomas Willis. Detta tillägg har inspirerats av provtagning den söta smaken av urin från en patient lider av detta tillstånd.

symtom på diabetes

Den mest typiska symtom på diabetes inkluderar ett tillstånd av ökad törst (poludipsia), ett tillstånd av frekvent urinering (polyuri) och ett tillstånd av ökad hunger (polyfagi). De mer avancerade stadier av diabetes kan diagnostiseras genom att mäta blodsocker av kroppen som vanligtvis är onormalt hög. Ytterligare symtom på diabetes är ovanliga viktnedgång, trötthet, dimsyn, buksmärtor, och stickningar och domningar i händer och fötter.

Typer av diabetes

Roger Hinsworth upptäckte två typer av diabetes 1935, men vi vet nu flera typer av diabetes, och de omfattar följande:

Typ 1-diabetes är den vanligaste typen hos barn, och formellt kallas juvenil diabetes. Kroppen producerar inte insulin tvinga individer att bli insulinberoende. Dessa enskilda tenderar att ha extremt höga glukosnivåer. Typ 2 diabetes är den vanligaste typen av diabetes övergripande och enskilda individer mycket sällan visar symtom på sjukdomen. Blodglukoskontroll kan köra högt eller lågt. Graviditetsdiabetes uppstår under graviditeten. Runt 28: e graviditetsveckan kvinnans blodsockervärden kan bli höga, men förekommer i cirka 4 procent av alla graviditeter. Det förbättrar oftast eller försvinner helt efter förlossningen. Men om det inte kontrolleras, kan den orsaka skadliga effekter på barnet. Pre-diabetes är ett tillstånd av ett onormalt högt blodsocker. Det är dock inte tillräckligt hög för att diagnostisera diabetes typ 2. Detta är en mycket sällsynt form av diabetes.

Upptäckten av insulin

En kirurg, Frederick Banting och hans assistent Charles Best från Ontario, Kanada är kända för upptäckten av insulin i 1921. I ett försök att hjälpa en allvarligt diabetiker hund, injiceras de djuret med en hund bukspottkörteln utdrag, hålla hunden vid liv i 70 dagar. Kolleger av Dr Banting, Dr Collip och Dr Macleod, biträdda Banting och Best in raffinering insulinet utdraget. Den raffinerade utdrag användes senare i en ung pojke namn Leonard Thompson som var döende i diabetes. Detta i sin tur räddade pojkens liv, och Ryktet spreds snabbt om fördelarna med att använda insulin.

Moving Forward

Sedan upptäckten och framgångsrika förfining av insulin ungefär 90 år sedan, Forskning för ett bättre behandling för diabetes och kanske ett botemedel har pågått. Framsteg för bättre behandling av diabetes är i ständig rörelse framåt med upptäckten av glukosmätare 1969 av Dr Richard Berstein med Ames Diagnostics till insulinpumpen som skapades 1979. Insulinpumpen ger individen en kontinuerlig dos av insulin, imitera kroppens normala pankreas process.

Normal blodsockernivåer och testa

Personer med diabetes måste alltid kontrollera sina blodsockervärden. Idag görs det enkelt hemifrån med en maskin som kallas en glukosmätare eller glukometer. Varje glukometer är olika, men kommer med enkla instruktioner om hur du använder maskinen. Glucometer förbättras hela tiden, och de flesta av dem kan ge dig resultat inom några sekunder. Normal fasteglukos nivåer bör vara mellan 70 och 130, men bör vara lägre än 180 om du nyligen har ätit. Det bästa sättet att övervaka din glukos är att kontrollera ditt sockerintag på morgonen när du vaknar, två timmar efter måltiderna och precis innan sängen. Att upprätta en tidsplan för att spåra dina glukosnivåer att ge dig en mer exakt, normal nivå av din individuella glukosvärden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.