hjärt-scoring test

Cardiac scoring tester används för att leta efter kalkavlagringar som kan leda till igensatta kranskärlen. Använda CT (datortomografi) avbildning, en skanner kan mäta kalcium som har byggts upp på blodkärlen. Detta förfarande används för att upptäcka förekomsten av åderförkalkning-även kallat kranskärlssjukdom (CAD)-som anger en persons högre risk att drabbas av en hjärtattack

vem som ska få Cardiac Scoring tester?

Hjärtat poäng tester kan rekommenderas för patienter som har riskfaktorer som anger att de är benägna att CAD eller visar symtom på hjärtat sjukdom. Enligt Able Imaging, dessa inkluderar högt blodtryck, diabetes, högt kolesterolvärde, en familj historia av hjärtsjukdomar, som är eller har varit rökare, en stillasittande livsstil, övervikt, hög belastning livsstil och att vara över 45 (för män) eller 55 (för kvinnor) år. Cardiac scoring tester som inte rekommenderas av American Heart Association eller American College eller Cardiology för patienter som inte visar några symtom på hjärtsjukdom.

Förfarande

CT-scanning, som tillåter läkare att beräkna ett kalcium poäng, kräver inte mycket förberedelser. De som får dem bör avstå från att dricka koffein eller röka inom fyra timmar före administreras testet. Skanningen tar ca 20 sekunder-patienter ligga på en soffa eller bord, som glider in i en rund datortomografen. Patienterna uppmanas att hålla andan medan skanningen sker och blir ombedd att vänta tills efteråt kontrollera bilden för upplösning äger rum.

Tolkning av bilden

bilder som tagits under en datortomografi ger läkare tvärsnitt bildspråk i hjärtat. Radiologer kan analysera bilderna för områden av märkbar förkalkning, och denna information filtreras in "cardiac scoring programvara" som kan mäta mängden kalcium som ligger i patientens artärerna. Detta kvantifierbara mätning gör att läkaren kan ge en summa baserad på ett vanligt använt poängsystem skala att placera patienterna i en av flera nivåer av risk för hjärtsjukdomar.

Målgörare

En poäng på 0 (eller en negativ värdering) indikerar inga påvisbara kalk och en minimal risk för CAD-för människor benägna att sjukdomen kan det vara klokt att upprepa testet vart femte år.

En positiv värdering av mindre än 100 tyder på en viss uppbyggnad men en lika låg risk för CAD. Patienter som får betyg i detta område bör rådgöra med sin läkare om åtgärder de kan vidta för att minimera risken för att insjukna.

en poäng mellan 101 och 400 indikerar en avsevärd mängd plack och en ökad risk för hjärtsjukdom eller en framtida hjärtattack. Läkare kan ordinera åtgärder för att förhindra ytterligare ackumulering.

En poäng över 400 platser en patient med allvarlig risk för en hjärtattack. Patienter bör rådgöra med sin läkare på en gång, och behandlingen bör inledas för att minska risken för ytterligare problem.

Fördelar och risker

Enligt RadiologyInfo. org, är en hjärt scoring prov på ett effektivt sätt att bedöma risken för en hjärtattack-det är också smärtfritt och allmänt medför inga biverkningar. Som med alla X-strålar, en patient genomgår datortomografi har en ökad risk för cancer i samband med exponering för skadlig strålning, som en följd, bör gravida kvinnor avstå allmänhet från att ta emot den här sökningen. Slutligen höga poäng från en datortomografi ibland leder till andra tester som kan visa sig onödiga och har biverkningar av sina egna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.