smärta i lymfkörtlarna bältros

Bältros (herpes zoster) hänvisar till en smärtsam hudutslag som orsakas av en reaktivering av vattkoppor virus (varicella zoster). Du löper större risk för bältros om du är över vid 60 års ålder, om du haft vattkoppor innan du var ett år gamla eller om du har ett försvagat immunförsvar. Smärtsam svullnad av lymfkörtlarna är ett av symptomen av bältros

tidiga symptom

Enligt eMedTV, svullna eller ömma lymfkörtlar är bland de tidiga symtom på bältros, och förekommer i de flesta två eller tre dagar före utseende karakteristiska utslag. Kliande, stickningar hud och brännande eller huggande smärta på ena sidan av ansiktet eller kroppen är andra tidiga symptom. Andra kan inkludera frossa, feber, huvudvärk och magbesvär.

Utslag

Utslagen börjar som små, vätskefyllda blåsor som liknar vattkoppor som förekommer i ett band, en så kallad dermatone. Bandet går vanligtvis runt från ryggraden till bröstet eller magen, enligt MedlinePlus. Utslagen kan dyka upp var som helst, ofta runt ansikte, mun, näsa, ögon och öron, men Blåsorna är ofta begränsade till dermatone, säger eMedTV. Blåsorna bryta oftast öppna, sekret och skorpan över.

Orsaker till Svullnad

Lymfkörtlar är en del av det lymfatiska systemet, en viktig del av kroppens immunförsvar. Lymfkörtlarna som oftast sväller finns i halsen, under hakan, i armhålorna och i ljumsken, enligt eMedicineHealth. Cellerna i lymfkörtlarna omfattar vita blodkroppar som bekämpar infektioner. När kroppen blir attackerad av ett virus, de vita blodkropparna i lymfkörtlarna multiplicera, vilket får dem att svälla.

Överväganden

Svullna lymfkörtlar förekomma med många villkor, inte alla som behöver läkarvård, enligt eMedicineHealth. Om orsaken är en vanlig förkylning eller andra mindre infektion som inte behöver behandling med antibiotika, kan de ges upp till två veckor att lösa innan medicinsk rådgivning söks. I flertalet fall svullna lymfkörtlar är bara ett problem när de dyker upp med andra symtom på ett tillstånd som behöver läkare behandling.

Lösning

Smärta i lymfkörtlar från svullnader kan vara ett tidigt, före utslag symtom på bältros , även om du inte vet utan andra symptom. Om du upplever symtom på bältros bör du rådfråga din läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.