vad är vilande TB?

Tuberkulos är en bakteriell infektion som börjar i lungorna. TBC sprids genom luften när en smittad person hostar eller nyser, sprids bakterierna i aerosoldroppar. När du utsätts för TB, bakterier kan förstöras av ditt immunförsvar och du kommer inte vara smittad. Ditt immunförsvar kan också innehålla infektion i lungorna, vilket gör att bakterierna blir vilande. Detta kallas

Orsaker

Tuberkulos orsakas av Mycobacterium tuberculosis bakterie. TB är smittsam, men är relativt svårt att få. De flesta människor är smittade av människor som de har fortsatt kontakt med, i motsats till fånga den från ett kort möte med en främling. Endast cirka 1 av 10 personer som utsätts för tbc faktiskt utveckla en TBC-smitta.

Patogenes

Tuberkulos förstör den fina hålrum i lungorna. Infektion orsakar bröstsmärtor, hosta och blodiga upphostningar. Avancerad tuberkulos kan infektionen sprida sig till andra organ i kroppen och orsaka dödsfall. Vissa individer har möjlighet att bekämpa tuberkulos infektioner med deras immunförsvar. TB behandlas med antibiotika.

Dvala

Vissa människor är smittade med tbc men lyckas innehålla smittan utan att döda alla tbc-bakterierna. Bakterierna går i ett tillstånd av dvala. En person med vilande tuberkulos kommer att testa positivt för tbc i ett hudtest, men kommer inte uppvisar symptom på tuberkulos. Personer med vilande TB kan inte passera infektion till andra människor.

Aktiv TBC

Människor med vilande tuberkulos är ägnade att utveckla infektionen och med år efter att ha vilande tuberkulos. Det finns många triggers som kan orsaka vilande TB att bli aktiva och börja föröka sig. Det är troligt att orsakas av en försvagning av immunförsvaret. Detta sker naturligt med åldern. Ditt immunförsvar kan också försvagas av drog-eller alkoholmissbruk eller undernäring. Cytostatika kan också utlösa vilande TB att bli aktiva. Det finns många läkemedel som kan försvaga ditt immunsystem, inklusive steroider som kortison (används under längre perioder) och TNF-hämmare som används för att behandla artrit.

Test och behandling

ett hudtest kallas Mantoux test ges. En liten injektion sker subkutant i din underarm. Några dagar senare kommer en medicinsk tekniker kontrollera injektionsstället svullnad. Detta visar om du kan ha TB eller inte. Om din testet är positivt, kan läkaren beställa en lungröntgen för att bekräfta TBC-smitta. Falskt positiva resultat kan uppstå om du har en relaterad mykobakterieinfektion. Falskt negativa förekommer hos personer med försvagat immunsystem. Det finns många läkemedel som används för att behandla vilande och aktiv tuberkulos. Vissa stammar av tuberkulos har blivit resistenta mot läkemedel och är svårare att behandla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.