Vilka är de behandlingar för ett kokande vattenbad bränna?

För nybörjare och rutinerade kockar lika, en brännskada från kokande vätska är en av de mest vanligt förekommande skador du kan stödja medan du arbetar i köket. Om detta händer dig, finns det flera saker du kan göra. Först avgöra hur allvarlig brännskadan. Om det är ett stort bränna, uppsök läkare omedelbart. Om skadan är mindre, det finns flera sätt att lindra smärta utan att gå till sjukhuset.

kallt vatten

Kör det drabbade området under kallt vatten i 10 till 15 minuter för att kyla ner hela området. Applicera inte isen direkt till brända området, eftersom detta kan orsaka förfrysning eller andra komplikationer. Om du inte kan hålla det skadade området under kallt rinnande vatten, hålla en kall kompress över brännskadan eller doppas i kallt vatten tills smärtan börjar avta. Sedan försiktigt klappa den torr. Gnid inte det drabbade området, eftersom det kommer att orsaka onödig smärta.

Bandage

Eftersom den brända hud är så känslig, skydda den från kontakt med något annat. Använd sterila gasväv för att täcka området löst, men helt och försegla kanterna med kirurgisk eller medicinsk tejp. Bandet kommer att följa tätt mot den friska omgivande hud, men kan tas bort med mycket lite obehag. Ändra kompress efter åtta till 12 timmar, beroende på hur allvarlig brännskadan. Den hud som har bränts kommer förmodligen producera blåsor, som är normal, inte pop inte blåsor. Det är hudens naturliga sätt att försvara sig mot infektionen och börjar läka. Om bränningen börjar bli vita, söka akut sjukvård, eftersom detta kan vara ett tecken att bränna är djupare och svårare än beräknat.

Medicinering

Trots att brinna är liten, känns det oftast som en stor smärta. Alla over-the-counter smärtstillande medel, såsom paracetamol, ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra är OK att ta i rekommenderade doser. Var noga med att känna till alla mediciner som de brända patienten tar regelbundet. Smärtstillande, acetylsalicylsyra i synnerhet, kan ibland interagera med mediciner negativt. Om offret verkar vara i en alltför stor del av smärta och är inte hjälpt av over-the-counter medicinering, söka akut läkarvård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.