hur man vet att du har mono

Smeknamnet ", den kysser sjukdom" mono (infektiös mononukleos) orsakas av Epstein-Barr-virus, som överförs via saliv. Dock inte lika smittsam som en kall, kan du få mono från kyssar, från en smittad person hostar eller nyser, eller med hjälp av ett förorenat glas, gaffel eller sked. Unga vuxna och ungdomar med mono är mest sannolikt att visa alla de klassiska symptomen, medan yngre barn och äldre vuxna kan ha mycket lite i vägen av symptom
1.
Granska din energi för att se om det verkar lämpligt. Om du känner dig mer trött än normalt, och det verkar inte finnas någon anledning till det, kunde mono vara den skyldige. Människor med mono är ofta ständigt trött utan uppenbar anledning. Trötthet kan också åtföljas av en allmän känsla av svaghet.
2.
Fråga dig själv om du har haft ont i halsen i mer än ett par dagar. Det kan även vara en STREP hals, som inte är hjälpta av antibiotika. En kronisk halsont åtföljs av en feber är ett klassiskt tecken på mono.
3.
Kontrollera lymfkörtlar i halsen och på armarna. Om de är svullna och ömma de kan reagera på närvaron av mono. Troligtvis har du också svullna tonsiller.
4.
Leta efter någon av de andra klassiska symtom på mono, såsom nattliga svettningar, en oförklarlig utslag, eller ingen aptit. Dessa symtom i kombination med andra symtom på mono anger sannolikheten att du har infektiös mononukleos.
5.
Se din läkare för ett blodprov om du tror att du har mono. Även om botemedel för mono är tiden för vila, sekundära problem som halsfluss eller tonsillit kan behöva behandling. Ett positivt resultat på blodprov är det slutgiltiga sättet att veta att du har mono.

Tips och varningar


 • Låt din kropp att vägleda dig när du har mono. Om du känner dig trött, vila. Om du inte har så mycket aptit, inte tvinga dig själv att äta för mycket. När du äter, försök att konsumera en balanserad, näringsrik kost.
 • Mononukleos kan få allvarliga komplikationer. Rådgör med din läkare för behandling och skyltar att titta efter. Detta är en smittsam sjukdom. Behandlar det därefter och vara noga med att inte sprida det till andra.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.